objavljeno 07.09.2021. 10:31:00
FILMOVI

Ljubav, umjetnost i rat za početak nove Dokukino KIC sezone

Nova Dokukino KIC sezona počinje s programom koji u fokus stavlja koncept univerzalne ljubavi te je u znaku solidarnosti s afganistanskim narodom i državom

Dokukino KIC
Dokukino KIC (Arhiva)

Od petka, 10. rujna na repertoaru Dokukina je jedno posebno (i) produktivno bračno putovanje para Rostuhar u Ljubavi oko svijeta i dva dokumentarca iz ratne zone koja posljednjih tjedana puni novinske portale, Kabul, vjetroviti grad Zabranjeni film, koji prikazuju afganistanske trzaje za slobodom, kako egzistencijalnom tako i onom umjetničkom.

Ljubav oko svijeta  svjetskih putnika Anđele i Davora Rostuhara otvara kino-sezonu u petak 10. rujna u 19 sati. Davor Rostuhar hrvatskoj publici poznat je prvenstveno kao odvažan putopisac i fotograf koji je odradio nezaboravne ekspedicije diljem svijeta i opisao ih u svojim knjigama (Samo nek' se kreće, Na putu u skrivenu dolinuHrvatska iz zraka itd.). Među ostalim tu je i ona opisana u Polarnom snu, kojom je postao prvi Hrvat koji je samostalno uspio prijeći preko tisuću kilometara od ruba Antarktika do Južnog pola. Za svoj novi podvig odlučuje se na putovanje nešto intimnije prirode - nadahnut ulaskom u bračnu luku, sa suprugom Anđelom obilazi trideset zemalja na šest kontinenata, od najskrovitijih šumskih predjela, do najvećih metropola. U tom bogatstvu lica, boja i kultura kriju se mnoga naličja ljubavi, prikazana bez ikakvih tabua, predumišljaja ili zacrtanih stavova. Osim petka, Ljubav oko svijeta moći ćete pogledati i u subotu i nedjelju.

Kasnije u petak, u 21 sat, slijedi dokumentarac nešto zagasitijeg kolorita, Kabul, vjetroviti grad. Riječ je o ostvarenju afganistanskog redatelja s nizozemskom adresom, Aboozara Aminija, koji je svojom pješčanom pričom pomeo i posebnu nagradu žirija na IDFA-i 2018. Film nas vodi u iznimno kompleksno srce Afganistana, grad o kojem se uglavnom govori u kontekstu rata, terorističkih napada i nedostatnih ljudskih prava. U želji da pokaže Kabul bez sveprisutnog senzacionalizma, Amini se fokusira na obične živote običnih ljudi: neustrašivog vozača autobusa koji ulice grada vječito zametenog vjetrom poznaje kao vlastiti džep i dvojicu braće koji se pokušavaju nositi s ulogom „glave kuće". Pritom naznake katastrofe drži van kadra, puštajući međuljudskoj toplini da dođe do izražaja, time redefinirajući kako zamišljamo egzistenciju u tom dijelu svijeta. Kabul, vjetroviti grad još je na programu u nedjelju 12. rujna a nakon projekcija održat će se tribina pod naslovom Afganistan - između „liberalnog intervencionizma" i teokracije koju će moderirati politički analitičar Karlo Jurak. 

Prije subotnje projekcije Ljubavi oko svijetau 19 sati prikazujemo i Zabranjeni film, hvaljeno ostvarenje kanadskog redatelja afganistanskih korijena, Ariela Nasra, o spašavanju filmske umjetnosti od ekstremističke čistke. Uz scene iz igranih i dokumentarnih filmova iz arhiva Afganistanskog državnog filmskog instituta, Nasr okuplja razne stručnjake iz područja filma koji svjedoče o izdržljivosti umjetnosti u doba velikih društvenih nesigurnosti, posebnu pažnju obrativši na nekolicinu pojedinaca koji su uspjeli od nasilnog zaborava spasiti vrijedne arhivske materijale. O društveno-političkom kontekstu Afganistana nije lako progovarati, a još je teže kada za vratom uzdišu aveti kompleksne prošlosti starih i novih režima. Naslov Zabranjeni film tim je vredniji jer široj publici približava ono što sustav želi sakriti - bogat ali rijetko viđen kulturni život zemlje na iranskoj visoravni.

07.09.2021. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/ljubav-umjetnost-i-rat-za-pocetak-nove-dokukino-kic-sezone/133997/