objavljeno 15.10.2013. 08:01:00
WTF?!

Linić diže i PDV na dnevne novine na 13 posto

Prijedlog je i da se sve novine i časopisi oporezuju stopom od 13 posto, uključujući i sve dnevne novine

Novine će morati poskupiti
Novine će morati poskupiti (Arhiva)

Ministarstvo je na svojim mrežnim stranicama objavilo obrazac iskaza o procjeni učinaka za prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, čime je započelo savjetovanje o tom prijedlogu koje će trajati do 8. studenoga.

Prijedlogom bi se međustopa PDV-a od 10 posto, kojom se sada oporezuju jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječja hrana, opskrba vodom, ugostiteljske i turističke usluge, ulaznice za koncerte, određene novine i časopisi te časopisi za kulturu i umjetnost, povećala na 13 posto.

Prijedlog je i da se sve novine i časopisi oporezuju stopom od 13 postouključujući i sve dnevne novine, osim onih koji u cijelosti ili djelomično sadrže oglase ili služe za oglašavanje. Time se želi postići jedinstveni tretman kod oporezivanja novina, objašnjavaju iz Ministarstva financija.

Naime, prema važećim zakonskim odredbama, dnevne novine oporezuju se po sniženoj stopi od 5 posto. Tom se sniženom stopom oporezuju i znanstveni časopisi.

Ministarstvo također navodi kako bi se izmjenama Zakona o PDV-u propisalo da se oslobođenja za isporuke u okviru diplomatskih i konzularnih sporazuma te međunarodnim organizacijama ostvaruje putem povrata PDV-a. Također predviđa se proširivanje popisa dobara koja se mogu smještati u porezna skladišta i isporučivati unutar njih. Izmjene bi se odnosile i na pojašnjenje odredbe o poreznoj osnovici pri stjecanju dobara iz druge države članice Europske unije te propisivanje prijenosa porezne obveze u tuzemstvu na poreznog obveznika upisanog u registar obveznika PDV-a.

Očekuje se da će pojedine izmjene Zakona, kao primjerice povećanje stope PDV-a s 10 na 13 posto, imati izravne učinke na prihode proračuna, dok će pojedine izmjene pojednostaviti i olakšati poslovanje određenim poreznim obveznicima, objašnjavaju iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, očekuje se da bi predložene izmjene povećale prihode državnog proračuna u 2014. i idućim godinama za oko 600 milijuna kuna godišnje.

Donošenjem predloženih izmjena Zakona o PDV-u proveli bi se ciljevi planirani Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014. - 2016. za čije ispunjenje je potrebno izvršiti povećanje snižene stope PDV-a od 10 na 13 posto, navode iz Ministarstva financija.

15.10.2013. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/linic-dize-i-pdv-na-dnevne-novine-na-13-posto/81057/