objavljeno 10.01.2018. 12:29:00
MA DA?

Lijek za depresiju su - lude gljive?

Proučavajući MRI skenove znanstvenici su zaključili da je psilocibin utjecao na amigdalu koja je postala manje aktivna i time smanjila depresivne doživljaje

Veselim gljivama protiv depresije :)
Veselim gljivama protiv depresije :) (Arhiva)

Čarobne gljive mogle bi u budućnosti liječiti depresiju, pokazalo je istraživanje provedeno na Kraljevskom koledžu u Londonu 

Znanstvenici su pomoću magnetne rezonance proučavali mozgove 19 ispitanika kojima je dan psilocibin, psihodelični sastojak halucinogenih gljiva. Kod svake osobe, nakon konzumacije ovog sastojka, uočen je pad depresivnih simptoma i to već nu roku od jednog tjedna.

"Resetiran sam, ponovno sam se rodio. Ponovno sam se pokrenuo", kazao je jedan od ispitanika te dodao kako ima osjećaj da mu je mozak defragmentiran i očišćen. 

Proučavajući MRI skenove znanstvenici su zaključili da je psilocibin utjecao na amigdalu koja je postala manje aktivna i time smanjila depresivne doživljaje. Ostali ispitanici rekli su da su i više tjedana od uzimanja psilocibina osjećali benefite istog.

"Ono što je zadivljujuće kod ovog istraživanja je da su se promjene u mozgu dogodile u područjima za koje znamo da su povezana s depresijom i to nakon samo jedne doze psilocibina", kazao je profesor psihijatrije i voditelj studije  dr. Mitul Mehta. 

10.01.2018. 12:29:00
http://m.metro-portal.hr/lijek-za-depresiju-su-lude-gljive/109629/