objavljeno 16.02.2010. 14:15:16
GREY'S ANATOMY

"Liječnici" iz televizijskih serija u stvarnosti bi bili loši neurolozi

Znanstvenici su gledajući epizode popularnih serija zaključili da televizijski liječnici pogrešno reagiraju u najmanje 46 posto slučajeva

(Wikipedia)

Liječničke ekipe iz popularnih medicinskih televizijskih serija poput "Hitne službe" i "Dr. Housea" na malom ekranu vrlo brzo uspijevaju riješiti hitne slučajeve, no u gotovo pola neuroloških slučajeva liječnici i medicinske sestre reagiraju na pogrešan način, rezultati su istraživanja kanadskih neurologa.

Znanstvenici sa Sveučilišta Halifax u Novoj Škotskoj, pomno su proučili brojne hitne slučajeve prikazane u popularnim serijama "Dr. House", "Privatna praksa", "Hitna služba" i "Uvod u anatomiju" kako bi utvrdili pomaže li prikazivanje takvih slučajeva u popularnim serijama pri edukaciji gledatelja kada je riječ o pružanju prve pomoći i reagiranju pojedinca u hitnim slučajevima, osobito kad se radi o neurološkim napadajima.

Pregledavši 327 epizoda, utvrdili su da televizijske liječničke ekipe u hitnim neurološkim situacijama interveniraju na pogrešan način u najmanje 46 posto slučajeva. Odnosno, prva pomoć unesrećenima ispravno je prikazana 29 posto slučajeva, a u 25 posto se prikazanog materijala nije se dalo zaključiti je li prva pomoć ukazana na ispravan ili pogrešan način.

Znanstvenik Andrew Moeller smatra da su popularne serije o liječnicima i njihovim slučajevima potencijalno vrlo dobra metoda educiranja javnosti, zbog čega je dodatno razočaran načinom na koji su prikazane intervencije televizijskog medicinskog osoblja.

"Možda bi ljudi koji imaju epilepsiju mogli lobirati kod producenata i dati im pravilne smjernice koje bi javnosti u serijama pokazale ispravnu liječničku intervenciju u slučaju, primjerice, epileptičnog napada," predlaže Moeller.

Istraživanje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku američke akademije neurologa koja će se u travnju održati u Torontu. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 14:15:16
http://m.metro-portal.hr/lijecnici-iz-televizijskih-serija-u-stvarnosti-bi-bili-losi-neurolozi/33244/