objavljeno 08.04.2008. 22:32:26

Libertas u znaku kubanskog filma

Organizatori su izdvojili film ‘Fresa y Chocolate’ iz 1994.
Organizatori su izdvojili film ‘Fresa y Chocolate’ iz 1994.

Nakon Portugala i Norveške čije su nacionalne kinematografije predstavljene u protekle dvije godine, ovogodišnje izdanje Libertas film festivala predstavlja kinematografiju Kube. Pet filmova ove egzotične zemlje odabrano je u suradnji s Kubanskim institutom za umjetnost i film iz Havane, te predstavljaju zrcalo kako revolucionarne tako i tranzicijske tapiserije kubanskog društva. Iz programa treba izdvojiti dramu ‘Fresa y Chocolate’ (Jagoda i čokolada) iz 1994., prvi kubanski film nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma.

SuradnjaPet filmova odabrano je u suradnji s Kubanskim institutom za umjetnost i film te predstavljaju zrcalo  tranzicijske tapiserije kubanskog društva. 

Film što ga potpisuju Tomás Gutiérrez Alea i Juan Carlos Tabío dobitnik brojnih nagrada, kako na Kubi, tako i na brojnim svjetskim festivalima. Bit će prikazani i filmovi ‘Suite Habana’ iz 2003. i ‘Madrigal’ iz 2006., u režiji najpoznatijeg suvremenog kubanskog filmaša Fernanda Péreza, koji u svojim dramama prikazuje život običnog kubanskog čovjeka istodobno polemizirajući s kubanskim društvenim sustavom. Ovogodišnji, četvrti Libertas održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja u Dubrovniku. (METRO) 

08.04.2008. 22:32:26
http://m.metro-portal.hr/libertas-u-znaku-kubanskog-filma/5579/