objavljeno 15.09.2009. 17:44:58
space mouse

Levitirajući miševi u službi znanosti

Varijabilni simulator gravitacije velik je tek toliko da u njemu može lebdjeti manji sisavac, žaba ili kukac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Znanstvenici su uspjeli levitirati male miševe unutar moćnog magnetskog polja koje simulira prostor bez gravitacije, poput svemira.

Tehnologija kojom se koriste može se upotrijebiti za razna znanstvena istraživanja i analizu fenomena od fizike tekućina do genetskih aspekata osteoropoze.

U NASA-inom istraživačkom laboratoriju u Pasadeni u Kaliforniji, poznatom Jet Propulsion Laboratory, namjeravaju se dopuniti i potvrditi eksperimenti s Međunarodne svemirske stanice koja je prošlog mjeseca primila prvu turu testnih miševa.

"Možemo iskoristiti ovo postrojenje za stvaranje mikrogravitacije na dulje vrijeme. Možemo proučavati ima li produljena izloženost smanjenoj gravitaciji ikakav dugoročan utjecaj na na fiziološko stanje miševa", kaže Yuanming Liu, jedan od znanstvenika.

Levitacijski uređaji koji stvara magnetsko polje za poništavanje gravitacije postoje već nekoliko godina ali nijedan nije dovoljno velik da bi u njemu mogli levitirati miševi.

Bruce Hammer, profesor radiologije pri sveučilištu u Minessoti koristi magnetsku levitaciju u istraživanjima gena koji utječu na slabljenje i gubitak kostiju. On radi na kulturama koštanih stanica.

Izbjegava žive životinjske primjerke jer rad s njima može postati kompliciran. Zarobljene životinje u magnetnom polju mogu postati zbunjene i na taj način rezultati mogu biti pogrešni.

Znanstvenici su stavili miša pod sedativ, položili su ga u kavez u kojem je djelovala magnetska sila koja je podizala njegovo tijelo. Miš se ubrzo prilagodio sredini i počeo je jesti.

Ovaj uređaj, takozvani varijabilni simulator gravitacije, sastoji se od elektro-nabijenim navojem koji se hladi tekućim helijem. Stvara dovoljno veliko polje da može levitirati vodu i ostale slične tekućine. Provrt, odnosno šupljina magneta u kojem miš levitira je promjera 66 milimetara.

Liu kaže da je bilo potrebno više od 20 godina da se odredi veličina komore koja bi bila dovoljna da u njoj može levitirati miš. Stvoriti komoru koja bi bila dovoljno velika da u njoj levitira čovjek je izvan mogućnosti današnje tehnologije.

JPL sada traži zainteresirane istraživače koji bi koristiti levitacijski uređaj u svojim eksperimentima; bilo vezanih za gubitak i slabljenje kostiju (istraživanje se trenutno odvija i na svemirskoj stanici), bilo u neke druge svrhe.

15.09.2009. 17:44:58
http://m.metro-portal.hr/levitirajuci-misevi-u-sluzbi-znanosti/22136/