objavljeno 01.04.2010. 19:21:00
JUNACI ILI KRIMINALCI?

Legendarni pljačkaši i zločesti dečki

Zakoni ih nikad nisu previše zanimali, tjerali su svoju pravdu i bili vrlo uspješni u tome

(Wikipedia)

Jesu li Robin Hood, Al Capone i John Dilliger junaci ili lopovi? Odgovor na ovo pitanje je možda diskutabilan, ali ne i činjenica da se radi o muškarcima koji fasciniraju i inspiriraju godinama. Evo tko su oni:

Robin Hood

Robin Hood iz Nottinghama prototip je pravednog pljačkaša - krao je od bogatih kako bi davao siromašnima. Inspirirao je autore brojnih romana, a gledali smo ga u crtićima i na velikom platnu (glumio ga je Kevin Costner). Nije poznato je li postojao i u stvarnom životu ili je naprosto plod ljudske mašte.

Ned Kelly

Edward "Ned" Kelly je australska verzija Robina Hooda. Najpoznatiji je pljačkaš s ulice, a popularan je i zbog otpora kolonijalizmu. Priča o njegovom životu snimljena je s pokojnim Heathom Ledgerom u glavnoj ulozi.

Bonnie i Clyde

Bonnie i Clyde putovali su po SAD-u za vrijeme velike financijske krize i pljačkali banke, a sa svojom bandom su iza sebe redovito ostavljali potpuni kaos. Pretpostavlja se da su zajedno počinili 13 ubojstava i bezbroj manjih i većih pljački te su između 1931. i 1935. bili glavna tema u američkim medijima.

Al Capone

Alphonse Gabriel "Al" Capone danas slovi za najvećeg lopova SAD-a 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Kontrolirao je cjelokupno podzemlje Chicaga i šire, a milijune je zaradio ilegalnim igrama na sreću, prostitucijom, švercom alkohola i pranjem novca.

John Dillinger

John Herbert Dillinger je prva osoba koju je FBI proglasio "Državnim neprijateljem broj 1" jer je sustavno i vrlo uspješno pljačkao banke. FBI je za njim raspisao tjeralicu s nagradom od rekordnih 25.000 dolara. Ubijen je u srpnju 1934. prilikom izlaska iz kina nakon što ga je cimerica njegove djevojke odala policiji. Na filmu ga je glumio Johnny Depp

Ronald "Ronnie" Biggs

Bio je član britanske bande koja je u kolovozu 1963. obljačkala  kraljevski poštanski vlak koji je prometovao na relaciji Glasgow-London. Pljačka je ušla u povijest kao "The Great Train Robbery", a Ronnie je navodno zaradio 2,63 milijuna funti. Godinu dana kasnije uhićen je i osuđen na 30 godina zatvora iz kojeg je uspio pobjeći nakon samo 15 mjeseci. Prije devet godina je samoinicijativno odustao od bijega te se zbog zdravstvenih problema vratio u Englesku. Pomilovan je u kolovozu 2009.

01.04.2010. 19:21:00
http://m.metro-portal.hr/legendarni-pljackasi-i-zlocesti-decki/36930/