objavljeno 01.07.2010. 12:50:49
UŽITAK

Kurt Elling Quartet i John McLean u Rovinju

Sjajni jazzeri nastupit će 7. srpnja na terasi hotela Monte Mulini za malobrojne sretnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nakon nastupa na Vip Zagreb Jazz Festivalu 2008. godine, jedan od najcjenjenijih jazz vokala današnjice, Kurt Elling, ponovno će nastupiti u Hrvatskoj. U nastupu ovog vrhunskog jazz glazbenika imat ćemo prilike uživati u srijedu, 7. srpnja u Rovinju, na intimnoj lokaciji terase rovinjskog hotela Monte Mulini. Kurt Elling u Rovinj dolazi u sklopu svoje europske turneje s pratećim sastavom kojeg čine Laurence Hobogood (klavir),  Clark Sommers (bas gitara) te  Ulysses Owens jr. (bubnjevi), a pridružuje im se i poznati jazz gitarist, John McLean.

Ellinga su ugledni kritičari i čitatelji cijenjenih časopisa poput Down Beata i Jazz Timesa više puta rangirali u sam vrh ljestvica najboljih jazz pjevača. Dobitnik je nagrade Udruge jazz novinara za najboljeg jazz pjevača i nagrade Billie Holiday pariške Jazz akademije, a ove godine pri devetoj nominaciji konačno osvaja  i svoj prvi Grammy i to za najbolji vokalni jazz album "Dedicated to You" na kojemu izvodi djela Coltranea i Hartmana. 

Zahvaljujući bogatom baritonu - kojim pjeva u rasponu od četiri oktave - sjajnoj tehnici, muzikalnosti, osjećaju za ritam, fraziranju, scat improvizacijama i dinamici te  smislu za dramatiku, izvedbe mu zrače uvjerljivošću i emocionalnošću.

Osim klasika, izvodi i skladbe modernijih autora rijetko izvođenih u vokalnom jazzu, poput Pata Methenyja, Johna Coltranea, Joea Zawinula, Herbiea Hancocka, Courtneya Pinea, Bobbyja Watsona. Na repertoaru ima i vlastite skladbe s tekstovima za koje nadahnuće crpi iz djela svjetskih književnika poput Rainera Marie Rilkea, Marcela Prousta, Jacka Kerouaca, Rumija, Pabla Nerude i Kennetha Rexrotha. 

Ekskluzivni koncert Kurt Elling Quarteta & Johna McLeana bit će održan na jedinstvenoj lokaciji terase uz bazen hotela Monte Mulini, a više informacija o koncertu dostupno je na web stranici:  www.montemulinihotel.com/hr

www.kurtelling.com

www.myspace.com/kurtelling

www.johnmcleanmusic.com

01.07.2010. 12:50:49
http://m.metro-portal.hr/kurt-elling-quartet-i-john-mclean-u-rovinju/43770/