objavljeno 15.07.2009. 11:01:02

Kultni časopis 'Kolo' ponovno među čitateljima

Pvi svezak novog izdanja posvećen je Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga jezika

Prvi dvobroj grafički redizajniranoga "Kola", časopisa Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, koji je posvećen Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, predstavljen je danas u Matičinoj knjižari.

Novi urednik "Kola" Ernest Fišer podsjetio je da je riječ o najstarijoj Matičinoj publikaciji pokrenutoj 1842. godine koja se s prekidima održala do danas. "Kolo" je svojim tekstovima svjedočilo o bitnim tokovima, razvojnim mijenama i visokim estetskim dosezima hrvatske književnosti, umjetnosti i kulture.

Po Fišerovim riječima, "Kolo" bi trebalo sa svojom novom uređivačkom koncepcijom na hrvatskoj sceni postati jasno profiliran, recentan i aktualan časopis.

Novo će uredništvo izborom aktualnih sadržaja i relevantnih suradnika nastojati na prvo mjesto staviti kvalitetu, što i priliči časopisu koji ima istaknuto mjesto u nacionalnoj časopisnoj produkciji, najavio je Fišer.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić je istaknuo kako je nužno novo "Kolo" otvoriti novom senzibilitetu suvremenog doba.

Podsjetio je na vrijeme u kojem je nastala Deklaracija o položaju i nazivu hrvatskog književnog jezika (1967.) ističući da se i tada dogodio paradoks, da su njezini autori pisali jezikom koji je odgovarao tadašnjoj politici jer je većina njih bila angažirana u hrvatskome političkom životu, a njome se postigla prava nakana koja je pomogla osamostaljenju našega jezika.

Zidić je preporučio tekst akademika Radoslava Katičića napisan u povodu obljetnice Deklaracije i objavljen u dvobroju 1-2/2009.

Osim Fišera, članovi uredništva su Zvonko Kovač i Joža Skok, a o važnosti "Kola" govorio je i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.

Izvor: Hina

15.07.2009. 11:01:02
http://m.metro-portal.hr/kultni-casopis-kolo-ponovno-medju-citateljima/19510/