objavljeno 11.09.2011. 19:47:17
WTF?

Kuba pustila u prodaju cjepivo protiv raka pluća

Pošto je Kuba poznata kao zemlja u kojoj je pušenje dio kulture, a rak pluća vodeći uzrok smrtnosti, nije ni čudo da su upravo tamošnji liječnici došli do ovog senzacionalnog otkrića

Jesu li Kubanci riješili svijet jedne napasti?

Izolacija Kube od ostatka svijeta sve se više smanjuje, a vijesti putuju neobičnim putevima, kao i ova. Danas je kineska agencija Xinhua objavila kratku vijest da je na Kubi pušteno u prodaju cjepivo protiv raka pluća pod imenom CimaVax-EFG.

Ovo cjepivo predstavlja krunu dvadesetpetogodišnjih napora Centra za molekularnu imunologiju iz Havane, koji tvrdi da čak i poodmaklim stadijima bolesti mogu produžiti život bolesnicima.

Specifičnost cjepiva je činjenica da nema preventivnu funkciju, no ima sjajne rezultate u borbi protiv bjelančevina koje izazivaju nekontrolirani rast stanica. Tako se, prema tvrdnjama kubanskih stručnjaka, agresivni rak pluća u poodmakloj fazi može pretvoriti u kroničnu bolest koja se može kontrolirati.

Cjepivo je testirano na više od tisuću pacijenata na Kubi, a prema dobrom običaju Castrove vlade, bolesnicima se dijeli besplatno. Pošto je Kuba poznata kao zemlja u kojoj je pušenje dio kulture, a rak pluća vodeći uzrok smrtnosti, nije ni čudo da su upravo tamošnji liječnici došli do ovog senzacionalnog otkrića.

11.09.2011. 19:47:17
http://m.metro-portal.hr/kuba-pustila-u-prodaju-cjepivo-protiv-raka-pluca/63108/