objavljeno 06.03.2012. 21:16:52
PREMIJERA

Krletka stiže na daske Kerempuha

Legendarna burleska prema kojoj je snimljen i sjajan film stiže na daske kazališta Kerempuh

Drag queens na stageu Kerempuha
Drag queens na stageu Kerempuha (Kerempuh)

˝Krletka˝ spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i kao takva pruža intrigantan zaplet, obilje zabuna i slikovite karaktere. Prema preporuci majstora, Georgesa Feydeaua, kod Poireta se susreću na sceni oni likovi za koje bi bilo najbolje da se nikada ne sretnu. Sin homoseksualnog para (koji usto vodi i noćni klub) organizira upoznavanje svoja dva oca s ultrakonzervativnim roditeljima mlade buduće supruge na kojem će se otkriti tko je sinu prava majka. I avanture mogu započeti! U ovoj brzoj dramaturgiji nižu se obrati i iznenađenja. To je pravi poligon za glumačku vještinu. Osim što će nas zabaviti, kroz prikaz građanske uštogljenosti i krutost društvenih normi, ova će nam priča omogućiti uživanje u autentičnom kazališnom činu.

Autor „Krletke" Jean Poiret francuski je glumac, redatelj, scenarist i naravno - dramatičar. Tekst je napisan 1973.godine i iste godine praizveden u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava je postala pravi hit, osigurala svom autoru svjetsku slavu i doživjela čak 2000 izvedaba! No, to nije sve: 1978. po njoj je snimljen čuveni film „La cage aux folles", zatim 1983.na Broadwayu ponovo uspješnica prema ovom komadu - no ovog puta riječ je o mjuziklu. I na kraju - 1996. snimljen je američki remake francuskog filma u kojem igraju Robin Williams, Nathan Lane, Gene Hackman i taj isto tako osvaja publiku.

2012., u prijevodu Vladimira Gerića, režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, ˝Krletka˝ piše svoju novu povijest - uvijek zaigranu i urnebesnu.

Pretpremijere: 8. i 9. 03. u 20 sati

Premijera: 10.03. u 20 sati

Jean Poiret: KRLETKA

Prijevod: VLADIMIR GERIĆ

Redatelj: KREŠIMIR DOLENČIĆ
Dramaturginja: ŽELJKA UDOVIČIĆ PLEŠTINA

Scenografkinja: MARTA CRNOBRNJA
Kostimograf: NEVEN MIHIĆ
Koreograf: DINKO BOGDANIĆ

Glazbena obrada: ZVONKO PRESEČKI, MARIO MIRKOVIĆ

Oblikovatelj svjetla: DENI ŠESNIĆ

Uloge: Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras, Linda Begonja

06.03.2012. 21:16:52
http://m.metro-portal.hr/krletka-stize-na-daske-kerempuha/68886/