objavljeno 22.10.2008. 14:24:58
kraljevska štednja

Kraljica Slovencima pokazala kako štedjeti

Elizabeta II. pokazala kako štedeći izgledati kraljevski

Tirkizno, boja Slovenskog posjeta.
Tirkizno, boja Slovenskog posjeta. (Getty Images)

Lik kraljice Elizabete II. Slovencima će ostati u trajnoj uspomeni po prekrasnom tirkiznom kompletu u kojemu se pojavila nakon izlaska iz zrakoplova, pišu slovenski mediji, dok britanski otkrivaju da je jednako veličanstvena bila bijela večernja toaleta u kojoj se kraljica u utorak navečer u dvorcu Brdo pojavila na svečanom banketu, izrađena od 20 godina starog darovanog materijala, čime je željela pokazati da Buckhinghamska palača zna da dolazi recesija i da treba štedjeti.

Britanski mediji navode da je Buckhingamska palača poznata po štedljivosti, pa se od posluge zahtijeva da ne ostavlja nepotrebno upaljena svjetla, a princ Filip, kraljičin suprug, ako je vjerovati "Telegraphu", još uvijek ponekad odjene hlače koje su za njega izrađene prije 50 godina.

Za Slovence je u vrijeme bivše Jugoslavije vrijedio stereotip da su vrlo štedljivi, a i sada kad njihove plaće iznose prosječno oko 900 eura ponašaju se racionalno, no srednja i viša klasa garderobu i automobile drži znakovima prestiža, pa je malo onih koji bi i u recesiji posegnuli za garderobom iz ormara ili se odlučilo za modno recikliranje staroga štofa.

Kraljica se u nazočnosti slovenske elite pojavila u dugoj večernjoj haljini srebrno bijele boje. Brokat i svilu što ju je za kreaciju kraljičine toalete za posjet Sloveniji iskoristila služba koja brine za garderobu Elizabete II, a ona se uvijek pojavljuje na listama najbolje odjevenih svjetskih ličnosti, darovani su kraljici prilikom jednog posjeta Bliskom istoku prije 20 godina i čuvani u posebnom papiru bez kiselosti, kako bi se očuvala svojstva i svježina materijala, navode "Telegraph" i BBC. (hina/metro-portal)

22.10.2008. 14:24:58
http://m.metro-portal.hr/kraljica-slovencima-pokazala-kako-stedjeti/12586/