objavljeno 03.03.2011. 21:46:00
FRANKFURT

Kosovar priznao da su mu meta bili američki vojnici

Osumnjičeni je otvorio vatru na autobus pun američkih zrakoplovaca koji su, iz baze u Velikoj Britaniji, bili na putu za Afganistan

Njemačka policija na mjestu incidenta
Njemačka policija na mjestu incidenta (YouTube)

Osumnjičeni za ubojstvo dvojice američkih vojnika u zračnoj luci u Frankfurtu priznao je da su mu meta bili pripadnici američkih oružanih snaga a predmet istrage je mogući čin islamskog terorizma, izvijestila je u četvrtak TV mreža MSNBC News, citirajući dužnosnike njemačke sigurnosti, prenosi Hina.

Njemački savezni tužitelji preuzeli su istragu o napadu koji se dogodio u srijedu, u kojem su ubijena dva pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva a dvojica su ranjena od kojih je jedan u kritičnom stanju. Njemačko tužiteljsvo surađivat će s američkim vlastima. Ured tužitelja u Karlsruheu u priopćenju je objavio da preuzima istragu. "Obzirom na okolnosti inicidenta, postoji razlog za vjerovati da je napad bio islamistički motivirano djelo", ističe se u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova savezne države Hessen, Boris Rhein rekao je novinarima u Wiesbadenu da je osumnjičeni, identificiran kao 21-godišnji Albanac s Kosova, bio očito radikaliziran u zadnjih nekoliko tjedana. Rođaci napadača na sjeveru Kosova, identificirali su ga kao Arida Uka, čija obitelj živi u Njemačkoj već 40 godina.

Osumnjičeni je otvorio vatru na autobus pun američkih zrakoplovaca koji su, iz baze u Velikoj Britaniji, bili na putu za Afganistan, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Dave Lapan. Agencija DPA je izvijestila kako se smatra da je Uka posljednjih tjedana uspostavio kontakte s radikalnim islamističkim propovjednicima, uključujući marokanskog šeika Abdelatifa i njemačkog muslimanskog ekstremista Pierrea Vogela. Istražitelji kažu kako je zaglavljivanje napadačeva pištolja te brza rekacija američkih zrakoplovaca i dvojice policajaca koji su ga uhvatili, spriječili veće krvoproliće, dodaje DPA.

Ukina obitelj je kazala da je bio zaposlen u zračnoj luci u Frankfurtu i da je veliki muslimanski vjernik. Tužitelj Rhein je rekao kako dosadašnja istraga navodi na zaključak da je Uka djelovao samostalno, i da nije bio dio neke "mreže". Glasnogovornik Pentagona je kazao da će u istrazi nastojati utvrditi jesu li, osim napadača, i druge osobe bile uključene u incident. Osumnjičeni je, po tužitelju Rheinu, imao kontakte s drugim radikalnim muslimanima na Facebooku, "ali nije bilo mreže u smislu terorističke ćelije". "Postoje znaci da se radi o radikaliziranom muslimanu", rekao je.

Osumnjičeni Uka na svom Facebook profilu ima sliku sa siluetom Kosova i arapskim natpisom "nema Boga osim Alaha a Muhamed je njegov prorok". Po riječima Rheina, osumnjičeni je nedavno na profilu promijenio ima sa pravog na ratno ime "Abu Reyyan". Magazin Der Spiegel navodi da je osumnjičeni dva tjedna prije napada, na svoj Facebook profil stavio islamistički borbeni napjev. Njemački tužitelji su rekli da je optužen za ubojstvo dva pripadnika američkih oružanih snaga i pokušaj ubojstva druge dvojice.

03.03.2011. 21:46:00
http://m.metro-portal.hr/kosovar-priznao-da-su-mu-meta-bili-americki-vojnici/56084/