objavljeno 04.11.2009. 12:49:51
win-win ili veleizdaja?

Kosor i Pahor potpisali arbitražni sporazum

Oba premijera zadovoljna su što će granični spor rješavati međunarodni arbitražni sud

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)

Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali su u srijedu u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih područja, a kao svjedok ga je potpisao švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt.

Premijerka Kosor izjavila je da je zadovoljna što je sporazum potpisan, te da je uvjerena da je dogovor dobar za obje strane. Njezin slovenski kolega složio se s njom, te naglasio da su dvije zemlje danas na putu da prodube svoje odnose u svakom pogledu.

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity), te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje.

U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kad Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kad Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obvezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila.

04.11.2009. 12:49:51
http://m.metro-portal.hr/kosor-i-pahor-potpisali-arbitrazni-sporazum/25709/