objavljeno 05.12.2012. 09:05:00
NARAVNO

Korupcija nema veze sa spolom

Zadnjih se godina raširio mit da se korupcija smanjuje s povećanim udjelom žena na odgovornim pozicijama

Mitologija ne ovisi o spolu
Mitologija ne ovisi o spolu (Arhiva)

Korupcija je uzela maha u cijelom svijetu, a kriza i recesija mogu biti samo plodno tlo za daljnji razvoj tog devijantnog ponašanja.

Zadnjih se godina raširio mit da se korupcija smanjuje s povećanim udjelom žena na odgovornim pozicijama, pa su na tom tragu napravljena brojna istraživanja.

Znanstvenici su zaključili da žene nisu imune na pohlepu, no kako lakše dolaze na položaje u uređenim zemljama s niskim stupnjem korupcije, čini se kao da rod ima neke zasluge za to.

S druge strane, veći broj žena na najvišim dužnostima redovito poboljšava kvalitetu upravljanja i vođenja, čime se neizravno utječe na smanjenje korupcije. 

Istraživanja provedena u Peruu i Indiji, zemljama tradicionalno izloženim velikoj korupciji pokazala su upravo to. Primjerice, u Peruu je zaposleno 2.500 žena u prometnoj policiji i korupcija je naglo pala, no jednako se tako digla učinovitost procesa u policiji.

Zaljučak je da je korupcija raširenija u patrijarhalnim društvima s izraženom muškom hijerarhijom, pa ako žena i dođe na neki položaj bit će prisiljena prešutjeti korupciju, dok je u nordijskim zemljama nevjerojatno mala.

05.12.2012. 09:05:00
http://m.metro-portal.hr/korupcija-nema-veze-sa-spolom/75257/