objavljeno 02.11.2010. 12:52:00
BIOSINERGIJA

Kora voća i povrća je izvrsna za zdravlje

Cijelo voće i povrće, zajedno s korom, ima neusporedivo veći učinak na naše zdravlje nego kad ga ogulimo - pogledajte zašto

Kivi - jedno od voća koje je zdravo jesti zajedno s korom
Kivi - jedno od voća koje je zdravo jesti zajedno s korom (Wikipedia/Shutterstock)

Jedite koru voća i povrća jer ćete time potaknuti unos vitamina, povećati energiju, a moglo bi biti dobro i protiv raka, tvrdi dr. Marilyn Glenville, bivša predsjednica Foruma za hranu i zdravlje britanskog Kraljevskog društva za medicinu.

Kako prenosi Daily Mail, svo voće i povrće ima ''biosinergiju'', što znači da se hranjive vrijednosti svakog njihovog dijela (kore, jezgre i stabljike) jačaju pomoću ostalih dijelova. Zato pogledajte koje bi voće i povrće trebali jesti cijelo i na koji način:

Ananas

Bez brige, ne morate jesti tvrdu bodljikavu koru ananasa, već njeogvu jezgru. Naime, posebno hranjiv sastojak ananasa je enzim bromelain koji pomaže vašoj probavi, a jezgra ananasa sadrži dvostruko više bromelaina od ostatka ananasa. Najbolje je pritisnuti i zgnječiti jezgru te je dodati u svježi voćni sok.

Kivi

Dr. Glenville kaže da je dlakava kora kivija bogata antioksidansima i vjeruje se da ima antiupalno i antialergijsko djelovanje, a čak djeluje i u sprječavanju raka. Ako vam je kora običnog kivija ipak predlakava, pokušajte jesti takozvani ''zlatni'' kivi koji ima manje dlakavu koru, a jednako je dobar za zdravlje.

Češnjak

Dr. Glenville kaže da češnjak štiti srce i usporava proces starenja. Savjetuje da pola glavice češnjaka posipate s malo maslinovog ulja i stavite je u posudu u kojoj kuhate ili pečete neko jelo.

Brokula

Stabljike brokule nisu jako ukusne ali mnogo su bogatije kalcijem, vitaminom C i vlaknima. Stabljike jednostavno nasijecite na tanke trake i kuhajte na pari ili ih pržite.

Agrumi

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali kora naranče ili mandarine je bogata antioksidansima super-flavonoidima koji značajno smanjuju razinu lošeg kolesterola, a na utječu na razine onog dobrog. Antioksidansi u kori su oko 20 puta snažniji od onih u samom soku agruma. Zato naribanu koru agruma dodajte raznim jelima - povrću, kolačima, tortama, ili cijelo neoguljeno voće istisnite u svježi sok.

Bundeva, tikvica...

Bundeve, tikvice, kao i sve ostale vrste tikvi bogate su cinkom koji jača zdravlje kože i noktiju, a antioksidans beta karoten štiti od bolesti srca i raka. Njihova kora je, naravno, pretvrda za jelo, ali što bliže koru ogulite samom plodu bundeve ili tikvu, tim bolje. Ne bacajte ni sjemenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama - operite ih u toploj vodi i pecite s malo maslinovog ulja oko 20 minuta. Iskoristite ih tako da ih posipate po salatama ili juhama.

Krumpir

Kora samo jednog krumpira veličine šake pruža nam potreban dnevni unos vlakana, željeza, kalija i vitamina C, navodi dr. Glenville. Zato ih je dobro peći, kuhati ili napraviti od njih pire zajedno s korom.

Banana

Kora banane može ublažiti depresiju jer je bogata serotoninom, kemikalijom za ravnotežu raspoloženja, pokazalo je istraživanje znanstvenika u Tajvanu. Osim toga, kora je dobra i za naše oči jer sadrži lutein, antioksidans koji štiti stanice oka od ultraljubičastog zračenja. Znanstvenici savjetuju da koru kuhate 10 minuta ili da je zgnječite u mikseru i popijete kao sok.

02.11.2010. 12:52:00
http://m.metro-portal.hr/kora-voca-i-povrca-je-izvrsna-za-zdravlje/50596/