objavljeno 24.05.2009. 09:42:41
savjeti

Kontracepcija za vrijeme dojenja

Najbolje metode kontracepcije za mlade majke

Fotografija vijesti

Mnogi su uvjereni da dojenje sprečava od nove trudnoće, no to ipak nije potpuno sigurna metoda. Mlade majke imaju na raspolaganju mnoge druge metode koje dolaze u obzir.

Prva ovulacija nakon poroda individualna je. Bitnu ulogu igra dojenje. Doji li majka, prva menstruacija može se pojaviti tek nakon više od šest mjeseci. U protivnom se ovulacija pojavljuje najčešće četiri do šest tjedana nakon porođaja. No s obzirom da se menstruacija javlja tek dva tjedna nakon ovulacije možete i odmah nakon porođaja biti plodni, a da ne znate.

Tko misli da je dojenje sigurna metoda sprječavanja trudnoće, s njime se priroda može poigrati. Točno je da se u majčinom mozgu prilikom dojenja luči hormon prolaktin koji je zaslužan za stvaranje mlijeka. Što više taj hormon cirkulira u krvi to će kasnija biti ovulacija. No već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina, da dođe do ovulacije. Stoga bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

Saznajte više na Roditelji.hr

24.05.2009. 09:42:41
http://m.metro-portal.hr/kontracepcija-za-vrijeme-dojenja/18149/