objavljeno 04.11.2008. 14:15:36
prvi u regiji

Konačno nam stiže IKEA

Ovoga puta službeno je potvrđeno, IKEA je kupila zemlju kod čvora Ivanja Reka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Švedski maloprodajni lanac namještaja IKEA planira svoj budući trgovački centar i trgovinu IKEA otvoriti 2011. godine u općini Rugvica kod čvora Ivanja Reka, a ukupna je investicija vrijedna 300 milijuna eura potvrdili su danas njeni direktori.

Budući trgovački centar i trgovina IKEA prostirat će se na ukupno 260.000 četvornih metara kupljenih od privatnog vlasnika i bez posredstva lokalnih vlasti, a sa 6.000 parkirnih mjesta bit će jedan od najvećih trgovačkih centara u Hrvatskoj, a tvrde trebao bi otvoriti 2.000 radnih mjesta.

Uz prvu trgovinu IKEA u Hrvatskoj, u sklopu trgovačkog centra IKEA, bit će smješteno više od 250 trgovina najpoznatijih svjetskih robnih marki, uključujući hipermarket, trgovine kućanskih uređaja, sportske opreme, elektronike i tehnike, knjiga i glazbe kao i restorani i kafići.

IKEA danas ima 253 trgovine u 24 zemlje, zapošljava 127.800 djelatnika i ove će godine ostvariti promet od 21,2 milijardu eura.

Sama trgovina IKEA, koja će biti u potpunosti integrirana s trgovačkim centrom, prostirat će se na oko 30.000 četvornih metara, asortiman će uključivati oko 10.000 proizvoda, a vrijednost investicije same trgovine IKEA procjenjuje na oko 50 milijuna eura.

Zagreb će biti prva postaja u regionalnom širenju, navodno se već pregovara sa Splitom, a nakon Hrvatske slijede Srbija i Slovenija.

Upitani hoće li dolaskom IKEA-e na hrvatsko tržište dio zaposlenih u hrvatskoj industriji namještaja ostati bez posla, kratko su kazali kako je ulazak IKEA-e na novo tržište uvijek bilo prihvaćeno te kako su većinom trgovci namještajem bili ti koji su imali problema s ulaskom IKEA-e, a ne proizvođači. IKEA već ionako surađuje s virovitičkim TVIN-om, a slična suradnja s ostalim domaćim proizvođačima uobičajena je praksa, pa za njih straha nema. (metro-portal)

04.11.2008. 14:15:36
http://m.metro-portal.hr/konacno-nam-stize-ikea/12866/