objavljeno 11.08.2018. 11:13:00
ISPROBAJTE :)

Kombinacije namirnica koje su nevjerojatno zdrave

Način na koji kombinirate hranu može značajno utjecati na korist koju dobivate iz nje - od povećanja apsorpcije važnih hranjivih tvari do povećanja učinkovitosti antioksidansa

Rajčice i maslinovo ulje - savršena kombinacija
Rajčice i maslinovo ulje - savršena kombinacija (Shutterstock)

Hrana je izvor zdravlja, to su do sada već svi vjerojatno shvatili (naravno, prirodna i organska), a način na koji kombinirate hranu može značajno utjecati na korist koju dobivate iz nje - od povećanja apsorpcije važnih hranjivih tvari do povećanja učinkovitosti antioksidansa.

Pogledajte koje iznenađujuće kombinacije najviše preporučuju prehrambeni stručnjaci. 

Grašak ili slanutak s rižom - osim prednosti komplementarnih bjelančevina u grašku ili slanutku i riži, kombinacija ovih namirnica savršeno se nadopunjuje. Grašak i slanutak bogati su vlaknima i bjelančevinama što ih čini pogodnima za uparivanje sa škrobnim namirnicama kao što je riža. Grašak olakšava tijelu reguliranje ugljikohidrata i pomaže u sprječavanju povećanja krvnog šećera i pada energije. 

Kurkuma i crni papar - kurkuma nam je poznata kao začin koji poboljšava okuse raznih jela, ali manje je poznato da ima i snažna antioksidansna i protuupalna svojstva. Začin može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa te može poboljšati zdravlje bubrega. Crni papar u kombinaciji pojačava njezino djelovanje, stoga je dobro kombinirati ova dva začina za maksimalnu korist.

Rajčice i maslinovo ulje - u svakom plodu rajčice nalazi se likopen, vrlo snažan antioksidans koji čak pomaže u sprječavanju nastajanja raka prostate. Konzumiranje rajčice, bilo u obliku umaka ili kao sirovu namirnicu, uz dodatak maslinovog ulja, potiče još jaču apsorpciju likopena u organizam.  

Vitamin D i kalcij - ova kombinacija vitamina i minerala pomoći će u održavanju vaših kostiju zdravima, a vitamin D je taj koji će potaknuti veću apsorpciju kalcija u organizam. Kako biste što bolje iskoristili i jednog i drugog, kombinirajte ih u prehrani. Primjerice, losos, jaja, mliječne proizvode, sok od naranče itd. (koji sadrže vitamin D) spojite s namirnicama bogatima kalcijem. 

11.08.2018. 11:13:00
http://m.metro-portal.hr/kombinacije-namirnica-koje-su-nevjerojatno-zdrave/113707/