objavljeno 27.08.2021. 11:01:00
ZNATE LI?

Koliko vam zapravo treba kalorija dnevno?

Potrebe za energijom variraju od pojedinca do pojedinca, ovisno o čimbenicima kao što su dob, spol, sastav tijela i razina tjelesne aktivnosti

Što i koliko? ;)
Što i koliko? ;) (Arhiva)

Dnevni unos kalorija jedna je od brojki koju bi trebali pratiti ako želite imati svoju težinu pod kontrolom, jer je vrlo lako zaigrati se i u kratkom vremenu nabiti višak kilograma.

Upravo iz tog razloga pokušat ćemo vam dati glavne smjernice što i koliko treba jesti tijekom dana.

Potrebe za energijom variraju od pojedinca do pojedinca, ovisno o čimbenicima kao što su dob, spol, sastav tijela i razina tjelesne aktivnosti. Dnevna potrošnja energije zbroj je stope bazalnog metabolizma (količina energije koja se troši dok se potpuno miruje), termičkog efekta hrane (TEF, energija potrebna za probavu i apsorpciju hrane) i energije potrošene u tjelesnoj aktivnosti.

>> Koliko nam treba da spalimo kalorije od jedne pizze? >>

Za održavanje tjelesne težine potrebno je uravnotežiti energiju dobivenu hranom s onom koja se potroši na dnevnoj bazi. Da biste izgubili na težini, potrošnja energije mora premašiti unos, a da biste se udebljali unos energije mora premašiti potrošnju.

Današnji stil i tempo života su takvi da ne čudi da smo suočeni sa sve većom problematikom i učestalosti osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih ljudi. Sjedilački način života i minimalno kretanje smanjili su potrošnju energije za kretanje i fizičke aktivnosti, putujemo prvenstveno automobilima, a hrana je sve dostupnija i kaloričnija.

>> Još 10 ubojica kalorija >>

Puno puta ljudi ostaju isključivo na svojim potrebama za bazalni metabolizam, budući da se ne kreću i nemaju planirane tjelesne aktivnosti, koji se kod žena može kretati od 1100, 1200 pa do 1600 kalorija, odnosno kod muškaraca cca 1600 pa do recimo 2500 kcal.

Pa vi računajte...

27.08.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/koliko-vam-zapravo-treba-kalorija-dnevno/133823/