objavljeno 29.11.2019. 13:01:00
ZANIMLJIVO

Koliko meda trebamo jesti dnevno?

Organizam najbolje apsorbira med ako žličicu meda polako otapamo u ustima ili pak njime zasladimo omiljeni čaj, čime se pojačava njegovo ljekovito djelovanje

Med je riznica zdravlja
Med je riznica zdravlja (Pexels)

Med je jedinstven proizvod prirode, kojeg stvaraju vrijedne pčelice iz nektara bilja. Njegova ljekovitost krije se u mnoštvu vrijednih biokemijskih spojeva koje čovjek ne može umjetno proizvesti. Prepun je flavonoida, aminokiselina, vitamina i minerala.

Djeluje antioksidativno, protuupalno, antibakterijski i zacjeljujuće te je njegova primjena stvarno široka.

Med nema rok trajanja, no važno je čuvati ga na hladnom i suhom mjestu kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva. Prirodno je i da se kristalizira nakon nekog vremena. Želite li ga vratiti u tekuće stanje, zagrijte ga, no ne na temperaturi višoj od 45 Celzijevih stupnjeva jer tada gubi vrijedne nutrijente.

Preporuke su da se konzumira 1g/kg tjelesne mase dnevno, a u praksi su to dvije do tri žličice meda svaki dan. Ta količina, naglašava, značajno može unaprijediti zdravlje.

Organizam najbolje apsorbira med ako žličicu meda polako otapamo u ustima ili pak njime zasladimo omiljeni čaj, čime se pojačava njegovo ljekovito djelovanje.

29.11.2019. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/koliko-meda-trebamo-jesti-dnevno/122211/