objavljeno 26.02.2009. 11:54:10
26. 2. 2009.

Knjiga dana: Svemir: velika ilustrirana enciklopedija

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku

Ovaj opsežan i težak (po kilaži), bogato opremljen i ilustriran (nekoliko stotina fotografija, karata i crteža u boji) priručnik velikog formata, podijeljen je u tri glavna dijela.

Nakon Uvoda u kojem se obrađuju svemir i astronomija općenito i koji donosi pregled osnovnih astronomskih pojmova i zamisli, Vodič Svemirom usredotočuje se na pojedina područja svemira, počevši od Sunca prema sve daljim prostranstvima. Podijeljen je u tri dijela koji opisuju Sunčev sustav, Mliječnu stazu i prostor izvan naše galaktike.

U svakom od tih dijelova na uvodnim je stranicama nebeska pojava općenito opisana, uz objašnjenje procesa koji su uzrokovali njezin nastanak, a nakon tih stranica često slijedi podroban opis stvarnih obilježja (primjerice pojedinačnih zvijezda), obično razvrstanih po udaljenosti od Zemlje.

Treći dio, Noćno nebo, zapravo je atlas neba. Podijeljen je u dva dijela. Prvi (Zviježđa) vodič je po 88 područja na koje su astronomi podijelili nebo. Sadrži ilustrirane prikaze svih zviježđa, počevši od najsjevernijih i završavajući s najjužnijima. Drugi dio (Mjesečni vodič nebom) pokazuje kako se izgled neba mijenja iz mjeseca u mjesec, s najljepšim i najvažnijim objektima vidljivim tijekom svakog mjeseca, zvjezdanim kartama i kartama s položajima.

U svakom slučaju, ovo je jedna od onih knjiga s kojima možete otići daleko, jako daleko...

Urednik izdanja: Vid Jakša Opačić 

Preveo Ruđer Jeny

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
26.02.2009. 11:54:10
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-svemir-velika-ilustrirana-enciklopedija/15274/