objavljeno 08.01.2011. 23:17:34
8. 1. 2010.

Knjiga dana - Michel Foucault: Vladanje sobom i drugima

O slobodnom, otvorenom govoru, istinitom govorenju, kojeg Foucault analizira kroz reinterpretaciju antičke filozofije.

Fotografija vijesti

Foucaultovi tečajevi na College de France izlagani su sveukupno u trinaest godina (od 1970. do 1984. godine) i najpasionantnije su štivo političke filozofije što ga imamo prilike čitati posljednjih godina.

Posebnu aktualnost nalazimo u ovim posljednjim tečajevima, koji su izgovoreni usporedno s pisanjem i dovršavanjem zadnjih svezaka Povijesti seksualnosti, recimo od Hermenuetike subjekta (1981-1982), preko Vladanja sobom i drugima (1982-1983.) do Hrabrosti istine (1983-1984), s kojima dijele isti referencijalni materijal (okvirno antička filozofija od Sokrata do crkvenih otaca), ali s posve drukčijim pitanjima i zaključcima.

"Vladanje sobom i drugima" uvodi i posebno istražuje pojam "parresia", odnosno slobodnog, otvorenog govora, istinitog govorenja, kojeg Foucault analizira u toj reinterpretaciji antičke filozofije i preispitivanju građanskog statusa u atenskoj demokraciji, koji se dalje razvija kao forma obraćanja vladaru u monarhijskim uređenjima, pa u kršćanskom preispitivanju duše.

Aktualnost je u odnosu prema suvremenoj filozofskoj praksi, ovdje primjerice, iako nikada izrijekom, u polemičkom odnosu prema tumačenjima platonizma J. Derride, te naposlijetku, aktualnost je u samoj svojoj formi, u krajnje otvorenoj misli, za koja se vidi kako nastaje u tekstu, u živom filozofskom filozofiranju.

 

Preveo Zlatko Wurzberg

Izdavač: Izdanja Antibarbarus

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
08.01.2011. 23:17:34
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-michel-foucault-vladanje-sobom-i-drugima/53801/