objavljeno 06.07.2010. 06:30:00
6. 7. 2010.

Knjiga dana - Marcel Beyer: Kaltenburg

Zaokružena povijesno-politička priča o Njemačkoj

Fotografija vijesti

Njemačka književna zvijezda mlađe generacije, Marcel Beyer, svoj je nadasve uspjeli roman "Kaltenburg" sagradio oko aluzija na stvarne ličnosti i stvorio iznimno suptilno i duhovito tumačenje dijela mračne njemačke dvadesetostoljetne povijesti.

Naslovni junak, Ludwig Kaltenburg, umnogome podsjeća na slavnoga austrijskog zoologa i nobelovca Konrada Lorenza, čije je prirodoznanstvo bilo prožeto ideologijom Nacionalsocijalističke partije. Ludwig Kaltenburg, strastveni i osebujni ornitolog, ogriješio se o čovječnost napisavši dugo prešućivanu dvojbenu studiju o iskustvu straha u životinjskom i ljudskom svijetu, no ta mrlja na savjesti prati ga sve do smrti.

U slikama životinjskoga svijeta zrcali se ništa manje složena poslijeratna povijest podijeljene Njemačke, a u plejadu veoma plastičnih likova Beyer uvodi glasovitog umjetnika Josepha Beuysa i priznatog dokumentarista Heinza Sielmanna.

"Kaltenburg" nije samo zaokružena povijesno-politička priča o Njemačkoj, već je jedan od onih romana koji se lako i nenametljivo bave problemima vjerodostojnosti sjećanja i povijesti.

***

Njemački pjesnik, prozaik i prevoditelj Marcel Beyer rođen je 1965., a njegovim djelima Marcela Beyera kritika poklanja osobitu pozornost, mahom i naklonost, te su popraćena i brojnim književnim priznanjima, među kojima se ugledom i važnošću ističu medalja Johannes Bobrowski, nagrada Uwe Johnson, nagrada Heinrich Böll i nagrada Friedrich Hölderlin grada Tübingena.


Prevela Snježana Božin

Izdavač: Fraktura

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
06.07.2010. 06:30:00
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-marcel-beyer-kaltenburg/43661/