objavljeno 01.07.2010. 00:53:00
1. 7. 2010.

Knjiga dana - Irena Matijašević: Južne životinje

Jug kao ishodište i cilj

Fotografija vijesti

Ne odstupajući mnogo od prethodnom zbirkom zacrtanih stihovno/proznih registara i obrazaca - dobar dio uvrštenih zapisa čine pjesme u prozi, a kao središnji formalni novum javlja se kratki, taksativni stih - pjesnikinja ispisuje svojevrsnu alternativnu, vitalističku bildungs-historiju vlastita jastva, a paralelno se, čas konvertirajući pas se razilazeći, nerijetko preuzimajući funkciju objektivnog korelativa, javlja epski dnevnik cjelokupne filogeneze.

Jug je jedini, središnji pol' ovog univerzuma u kojem ne postoji sjever, on je istovremeno ishodište i cilj, ukorijenjenost i rastemeljenost, rodilište i raka Identiteta. Život i životnost koju nalazimo u korijenu riječi Životinja kao da se poopćuje na cjelokupnu menažeriju knjige, bez obzira na zatečeno stanje, i ona postaje temeljem na kojem se, univerzalnim jezikom, može sasvim pošteno reći: Ja sam drugi. (Marko Pogačar)

***

Irena Matijašević, rođena 1965, u Zagrebu. Eseje i poeziju objavljivala u časopisima. Uredila je knjigu "Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa" (HRT & AGM, 2008.), a objavila je i zbirku pjesama "Naizgled" (AGM, 2007.).

 

Izdavač: AGM

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
01.07.2010. 00:53:00
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-irena-matijasevic-juzne-zivotinje/43658/