objavljeno 01.01.2011. 18:43:54
1. 1. 2011.

Knjiga dana - Chico Buarque: Budimpešta

Roman koji je doživio svjetski uspjeh, a 2009. godine po motivima "Budimpešte" snimljen je i istoimeni film.

Fotografija vijesti

Leteći iz Istanbula u Frankfurt, odakle je imao vezu za Rio, brazilski ghost writer José Costa nakratko se, zbog "tehničkih problema" na zrakoplovu, zadržao u budimpeštanskoj zračnoj luci... I kad se činilo da je taj bezazleni događaj već istisnuo iz pamćenja, neočekivano je sanjao Budimpeštu, grad koji je svojedobno stvarno "okrznuo", i počeo je govoriti mađarski: tečno, sa smislom i stilom, osjetivši pritom neko naročito poslanstvo u svome pothvatu. Upao je, kao i mnogo puta kasnije kad bi se između njega i žene, odnosno njega i sina stvorile šutnje koje nisu znali ispuniti, u novi, potpuno drukčiji život od onoga koji je smatrao svojim.

Pred njim bi se prostrla Budimpešta, velegrad koji je osvajao zajedno sa svojom učiteljicom i ljubavnicom Kriskom, "arhipelag gulaš", fraze, riječi, glasovi, zvukovi... José Costa na kraju je savršeno ovladao mađarskim jezikom i napisao knjigu o svom životu... knjigu čiji je pravi autor ipak njegov ghost writer!

***

Chico Buarque, pravim imenom Francisco Buarque de Hollanda, kultni je brazilski prozaist, dramatičar, pjesnik i glazbenik. Ime Chica Buarquea svijet je upoznao krajem 60-ih i početkom 70-ih godina s valom latino-ritmova koji su istinski očarali ljubitelje pop-glazbe. Godine 2003. godine taj svestrani artist objavio je roman "Budimpešta", koji je doživio svjetski uspjeh, a 2009. godine po motivima djela snimljen je i istoimeni film.

 

Prevela Tanja Tarbuk

Izdavač: Disput

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
01.01.2011. 18:43:54
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-chico-buarque-budimpesta/53492/