objavljeno 14.03.2011. 01:17:21
14. 3. 2011.

Knjiga dana - Barbara Kryżan-Stanojević (ur.): Inovacije u slavenskim jezicima

Što je to globalizacija i otkad su u jezicima vidljivi njezini rezultati? Trebaju li se govornici malih jezika bojati globalizacije?

Fotografija vijesti

Ovaj je zbornik rezultat zapaženoga i značajnoga znanstvenoga skupa na kojem su se domaći i inozemni znanstvenici bavili temom koja jezične stručnjake, ali i širu publiku zainteresiranu za jezična pitanja, iznimno zanima - o posljedicama globalizacije u malim jezicima.

Što je to globalizacija i otkad su u jezicima vidljivi njezini rezultati? U kojim se konkretnim jezičnim segmentima oni vide? Trebaju li se govornici malih jezika bojati globalizacije? Je li strah od nje opravdan ili pretjeran? Kako se od nje obraniti? Možemo li rješenja pronaći u djelima jezikoslovaca prethodnih generacija? Možemo li rješenja pronaći u načinu na koji su na globalizaciju u jeziku odgovorili drugi takozvani "mali" jezici, srodni hrvatskomu?

Raspon tema i broj pitanja, ali i mogućih odgovora, značajan je i izuzetno zanimljiv. Ovaj će zbornik zasigurno biti dobrodošao ne samo među jezičnim stručnjacima, nego i šire, među svima onima koje vlastiti jezik zanima i žele ga njegovati, to jest široj akademskoj i kulturnoj zajednici

 

Izdavač: Srednja Europa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
14.03.2011. 01:17:21
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-barbara-kryan-stanojevic-ur-inovacije-u-slavenskim-jezicima/56455/