objavljeno 23.06.2022. 21:01:00
HMMM...

Klima ili ventilator, što je bolje?

Iako vam ventilatori i klima uređaji pomažu da se ohladite na vrlo različite načine, oba prvenstveno koriste rashladnu snagu isparavanja

Kako se rashladiti?
Kako se rashladiti? (Arhiva)

Ventilatori pušu zrak koji dolazi do naše kože, a to o potiče isparavanje vlage. Isparavanje je endotermni proces, što znači da vlaga apsorbira toplinu iz svoje okoline dok se pretvara u paru. Ventilatori ne hlade cijelu prostoriju nego samo vas.

Klima uređaji koriste isti mehanizam, ali na daleko složeniji način. Unutar klima uređaja nalazi se zavojnica rashladne tekućine koja neprestano isparava i kondenzira. Zrak se uvlači u klima uređaj i hladi procesom isparavanja. Proces kondenzacije događa se negdje drugdje u jedinici, omogućujući zračenje topline izvan vašeg doma.

Što je skuplje?

Potrebno je znatno više energije za klima uređaj nego za ventilator. Zbog toga je ventilator energetski učinkovitija i isplativija opcija. Ventilator koristi oko 1 posto struje koju troše klima uređaji. Ako ostavite ventilator uključen 24 sata, i dalje će potrošiti manje energije nego klima uređaj u 15 minuta, piše USA Today. Ipak, ni ventilatori nisu idealni u svakoj situaciji.

 

Pri izuzetno visokim temperaturama trebali biste izbjegavati korištenje ventilatora jer ponekad mogu pojačati dehidraciju i neravnotežu elektrolita. Zbog toga i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje korištenje ventilatora samo pri temperaturama nižim od 35°C.

Povećana cirkulacija vrućeg zraka i isparavanje znoja zapravo mogu dovesti do nekih problema vezanih uz vrućine, poput toplinske iscrpljenosti.

Ventilatori također ne smanjuju ukupnu vlažnost, a od vlage vam može biti vruće. U vlažnim danima, znoj će sporije isparavati s vaše kože, što dodatno ograničava učinkovitost ventilatora. Također, ventilator neće biti pretjerano učinkovit ako sjedite nekoliko metara od njega.

S druge strane, klima uređaji su najbolja opcija kada želite rashladiti veće površine. Također, klima uređaji pomažu i u uklanjanju vlage iz zraka, a uz to su najbolji izbor kada su temperature više od 35°C.

23.06.2022. 21:01:00
http://m.metro-portal.hr/klima-ili-ventilator-sto-je-bolje/138276/