objavljeno 29.10.2009. 14:54:58
srčite slobodno

Kava ipak nije štetna za srce?

Znanstvenici tvrde kako ne postoji čvrst dokaz da ovaj porok povećava rizik od nastanka srčanih problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Nova saznanja u suprotnosti su s uvriježenim mišljenjem da je kava štetna za srce.

Znanstvenici su u Švedskoj proveli istraživanje među 37,000 muškaraca srednjih godina koji redovito piju kavu nakon koje su došli do zaključka da zbog toga uopće nisu izloženi većem riziku od zatajenja srca, kao što se do sad mislilo.

Studija je objavljena u časopisu American Health Journal. Dosadašnja shvaćanja utjecaja kave na kardiovaskularnu sustav i samo srce temeljila su se uglavnom na ispitivanjima navika pijenja kave među pacijentima koji su doživjeli srčani udar u odnosu na one pacijenate koji nikad nisu imali srčanih problema.

No, najnovija studija preciznije analizira povezanost kave i zdravlja srca. Prvo su se pratile navike ispijanja kave, a zatim se promatralo ima li ikakvih poremećaja u radu srca.

Jedna od istraživača, dr. Emily B. Levitan, kaže kako ova studija implicira da kava ima neutralan, a možda čak i protektivan učinak na srce.

Ipak, nadodaje da zatajenje srca nije toliko proučavano koliko srčani udar; zatajenje se odnosi na slabljenje srčanog mišića koji zbog toga ne može pumpati krv po tijelu. To u konačnici dovodi do osjećaja slabosti, ubrzanog disanja i isl.

Jedna studija iz 2001. sugerirala je da obilno konzumiranje kave ima veze s slabljenjem srca. Upravo je ta ranija studija potaknula istraživače da još jednom provjere istinitost navedenih rezultata. Ispostavilo se da je prethodna studija netočna.

Istina, Levitan i ostali istraživači zabilježili su podatak da je među ispitanicima bilo pojava zatajenja rada srca - od 37,315 muškaraca 784 su prijavili takve probleme - no, nitko nije uspio pronaći vezu između zdravstvenih problema i pijenja kave.

Isto tako, nije poznato vrijede li nalazi istraživanja za muškarce koji već imaju problema sa srcem. Na kraju, studija uopće nije uključivala žene što je važno kad se radi o kredibilitetu zaključaka.

"Mislim da ne postoji niti jedan čvrst dokaz o povezanosti kave i zatajenja rada srca", rekla je Levitan.

Stoga je prerano savjetovati ljudima da se ostave pijenja kave kako bi izbjegli nastanak srčanih problema.

29.10.2009. 14:54:58
http://m.metro-portal.hr/kava-ipak-nije-stetna-za-srce/25297/