objavljeno 08.12.2009. 11:15:46
AFGANISTAN

Karzai odgodio predstavljanje sastava nove vlade

Prije nego nova vlada uopće počne s radom mora dobiti potvrdu parlamenta

(Getty Images)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je izabran na drugi petogodišnji mandat, nakon izbora koje su obilježile prijevare, odgodio je za idući tjedan predstavljanje dijela svoje nove vlade u parlamentu, objavio je u utorak glasnogovornik parlamenta.

"Karzaijeva ekipa izvijestila je u ponedjeljak parlament o odgodi. Sjednica se neće održati prije idućeg tjedna", rekao je Haseb Nori, glasnogovornik afganistanskog parlamenta (tjedan u Afganistanu počinje subotom).

Nakon predsjedničkih izbora 20. kolovoza koje je u prvom krugu obilježilo veliko nepoštovanje izbornih pravila, Karzai se našao pod pritiskom međunarodne zajednice koja od njega zahtijeva da se uhvati ukoštac s korupcijom što izjeda zemlju i da sastavi vladu koja će imati uspjeha u borbi s talibanima.

Washington je upozorio Karzaija da će američka financijska pomoć ubuduće ovisiti o njegovim naporima na polju borbe s korupcijom, a državna tajnica Hillary Clinton predložila mu je koncem studenoga da ministre bira po stručnosti, a ne da na pozicije postavlja ratne vođe.

Parlament treba glasati o povjerenju novoj vladi prije nego ova počne s radom.

U vladi na odlasku bilo je 25 ministara. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 11:15:46
http://m.metro-portal.hr/karzai-odgodio-predstavljanje-sastava-nove-vlade/28119/