objavljeno 18.05.2008. 22:36:44
HRVATSKI DIZAJN

Kartonski namještaj - Jednostavan, jeftin i ekološki osviješten

Bračni par Sanja i Neven Kovačić osmislili su ‘restore’ koncept polica u kojem je glavni materijal karton

Police od kartona idealne su za sobe za djecu i mlade, urede i arhive
Police od kartona idealne su za sobe za djecu i mlade, urede i arhive (Studio Redesign)

U novom literarnom sazviježđu zvanom blog svojevremeno sam nabasala na impresije jedne blogerice o tipičnom hrvatskom vjenčanju. Dakle, svadba bješe k’o svadba - sve je teklo kako i priliči - red pjesme i plesa, red janjetine, red torte, red slikanja - i nakon neizostavnog vlakića niz cijelu dvoranu i vinskog gulaša, došao je red i na darove. Mladenci su, između mora omotnica, od svojih kolega iz fakultetskih dana - dobili police. I to ne bilo kakve - nego od kartona, narančastog kartona! Mladenci su bili zbunjeni, i, pretpostavljajući da je posrijedi neka zeka-peka iz studentskih dana, police darovali - blogerici. Upravo su police doprinijele tome da njihovu svadbu blogerica sačuva u lijepoj uspomeni. Narančaste police sada krase njezin ured i svim znatiželjnicima ponosno objašnjava da su nagrađivano djelo mladih zagrebačkih dizajnera.

KonceptKovačiće je vodila ideja da od jednog podcijenjenog materijala kao što je karton, uz male mogućnosti i dobro promišljen koncept, naprave zanimljiv i upotrebljiv proizvod. 

 ‘Restore’ koncept

Police koje su unijele pomutnju među začuđene svate rad su Nevena i Sanje Kovačić, dizajnerskog bračnog para. Kartonski namještaj samo je jedan u nizu projekata kojim se bavi njihov studio Redesign - Kovačiće zanimaju i dizajn interijera, namještaja, grafika i inovacije. Osim što je originalan, jednostavan i jeftin, kartonski namještaj je i ekološki osviješten - jer riječ je o sirovinama koje je moguće reciklirati ili su, pak, same nastale recikliranjem. Unatoč tome, karton u ulozi namještaja još nije široko prihvaćen kako kod nas, tako i u ostatku svijeta. Iznimka je Japan, u njemu se  prepoznaje i cijeni vrijednost papira kao sirovine, kao i njegovih proizvoda. A kako je ova, nimalo trendi ideja da se od podcijenjenog materijala napravi nešto tako vrijedno zaživjela kod nas, objašnjava Neven: 

- Projekt namještaja od kartona pokrenula je  ‘Grupa dizajnera’ 1997. godine. U sklopu projekta izlagani su ručno izrađeni prototipi kartonskog namještaja koji nisu doživjeli industrijsku proizvodnju. Na temelju tog iskustva, nekoliko godina poslije, razvio sam ‘restore’ koncept - modularni sistem kartonskih polica prilagođen serijskoj proizvodnji. Njihove ‘restore’ police trebale su se početi i industrijski proizvoditi u pogonu kartona Dunapack u Zaboku, no suradnja ipak nije zaživjela.  Posljednje dvije veće serije polica proizvedene su u slovenskoj tvornici Duropack. Proizvodnja je pokrenuta na inicijativu knjižare Jesenski i Turk, a police su korištene za uređenje sajma knjiga u Puli. Osim na štandovima, police su se prodavale putem interneta i u knjižarama, korištene su za potrebe uređenja lokala, ureda, dječjih soba i scenografija. No, mladim dizajnerima nije bila presudna zarada:

- Zanimala nas je mogućnost jednostavnog eksperimentiranja i izrade prototipa bez korištenja skupih alata. Vodila nas je želja da se uz male mogućnosti i dobro promišljen koncept napravi upotrebljiv proizvod. Nevenove police sastoje se od kartonskih modula širokih i visokih 36, a dubokih 25 cm,  koji se mogu slagati u police, a to nizanje može se i nastaviti. Polica može podnijeti teret do 50 kilograma, a nosivost jednog modula je 10 kilograma.

I police i kutije

Kada nam više nije potrebna, može se prenamijeniti u kutije u koje se mogu pohraniti igračke, papiri, roba... ili pak vratiti na odlagalište papira za recikliranje. Zbog pristupačne cijene, lakog sastavljanja i male težine police su idealne za studente, urede, arhive, kao i za uređenje prostora u kojima namjeravate privremeno boraviti. Poput blogerice s početka teksta, i Neven svoje police koristi u uredu te iz vlastitog iskustva može potvrditi da su trajne jednako kao i one od iverice. - Jedini neprijatelj su im vlažni prostori na koje papir nije otporan - upozorava Neven, koji u kartonskom namještaju vidi jednostavnu alternativu skupljim drvenim policama.

Piše: Piše: Iva Ćurić
18.05.2008. 22:36:44
http://m.metro-portal.hr/kartonski-namjestaj-jednostavan-jeftin-i-ekoloski-osvijesten/7362/