objavljeno 19.02.2021. 11:01:00
ZAČINI

Kardamom - egzotičan, ali sjajan začin

U potrazi za novim okusima mogli biste se odvažiti isprobati začin kardamom, posebice ako volite indijsku kuhinju.

Kardamom
Kardamom (Arhiva)

Kardamom je ovaj limunasti začin koji spada u porodicu đumbira stiže iz Indije gdje se koristi od davnina te je osnovni dio njihove tradicionalne kuhinje.

Miješa se s curryijem, čajem pa čak i mesom jer dobro odgovara uz slana i slatka jela. Koristiti se i u ayurvedskoj medicini te kao miris koji opušta i pomaže u rješavanju tegoba.

Kardamom raste u obliku debelog korijena koji može narasti do tri metra visine te ima prostrane izdanke koji mogu doseći do 60 centimetara.

Plod sadrži do 18 sjemenki koje u sebi sadrže eterično ulje i škrob. Upravo sjemenke se koriste za izradu praha crvenkaste ili sive boje koji se koristi kao začin.

Sastav i ljekovitost kardamoma

Kardamom je ljekovit i vrlo dobar za ljudsko zdravlje. Sadrži brojne fitonutrijente te posebno mnogo mangana koji je zaslužan za izgradnju čvrstih kostiju i vezivnog tkiva.

Mangan je inače nužan za pravilan rad mozga i živčanog sustava te metabolizam ugljikohidrata i masnoća. Kardamom sadrži zaista visoku razinu mangana, toliko da se u jednoj žlici ovog začina nalazi 80% dnevne preporučene doze mangana.

Osim mangana, kardamom sadrži vitamine C, B6 te tiamin, riboflavin i niacin. Bogat je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom i cinkom. U sastavu kardamoma su i esencijalna ulja s antioksidacijskim svojstvima.

Upravo zbog ovakvog bogatog sastava su dobrobiti kardamoma velike i s razlogom se koristi kao jedan od pet glavnih ayurvedskih začina uz korijandar, đumbir, kumin i koromač.

19.02.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kardamom-egzotican-ali-sjajan-zacin/130476/