objavljeno 27.07.2008. 20:09:23

Karadžić je slobodno putovao Europom

Nećak tvrdi da je Karadžić često gledao nogometne utakmice omiljenih klubova u Italiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Dragan Karadžić, nećak Radovana Karadžića, u razgovoru za milanski list "Corriere della Sera" u nedjeljnom izdanju izjavio je kako je nekadašnji čelnik bosanskih Srba i haški optuženik za najteže ratne zločine slobodno putovao Europom, te da je čak i pratio utakmice talijanskih klubova Lazija i Intera dok su u njima igrali Siniša Mihajlović i Dejan Stanković.

Dragan Karadžić, nećak Radovana Karadžića, u razgovoru za talijanski list rekao je da se sa svojim stricem susretao tijekom posljednje dvije godine u Beogradu te da mu je novcem i na druge načine pomagao tijekom bijega.

Na pitanje gdje se u ranijem razdobljima susretao s Karadžićem, njegov nećak nije želio odgovoriti. No, treći čovjek koji je sudjelovao u razgovoru, a kojeg talijanski list nije imenovao, rekao je kako je Karadžić "s hrvatskom putovnicom na ime Petra Glumca slobodno putovao Europom".

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Rudolf Gollia u nedjelju je za agenciju AFP izjavio kako će austrijska policija provjeriti je li čovjek kojega je ispitala u Beču u svibnju 2007. godine bio Radovan Karadžić ili stvarni Petar Glumac.

Srbijanskim se medijima, naime, u međuvremenu javio 78-godišnji Petar Glumac iz vojvođanskog Banatskog Novog Sela koji tvrdi da ima dvojno hrvatsko i srpsko državljanstvo i da je u spornom razdoblju boravio u Beču.

"Zasad nemamo nikakvu potvrdu srbijanskih vlasti o tome. Uspostavit ćemo vezu i s njima i s hrvatskim vlastima kako bi saznali jesmo li ispitali Radovana Karadžića s falsificiranom putovnicom Petra Glumca, ili pravog Petra Glumca", rekao je Gollia.  (HINA/METRO)

27.07.2008. 20:09:23
http://m.metro-portal.hr/karadzic-je-slobodno-putovao-europom/10299/