objavljeno 24.10.2011. 17:13:15
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Kanadski znanstvenik otkrio prvog prijenosnika AIDS-a

Kanadski znanstvenik Jacques Pepin tvrdi da je uspio pratiti razvoj AIDS-a do jedne osobe, lovca iz centralne Afrike, od kojega je potekla ta opaka spolna bolest

Fotografija vijesti

Kanadski znanstvenik Jacques Pepin u svojoj knjizi tvrdi da je uspio pratiti razvoj AIDS-a do jedne osobe, lovca iz centralne Afrike, od kojega je moguće potekla ta opaka spolna bolest koja odnijela nekoliko desetaka milijuna života, piše theglobeandmail.

Dr. Pepin tvrdi da je pronašao prvog zaraženog čovjeka koji je obitavao 1921. godine u centralnom dijelu Afrike. No, ono što je još šokantnije jest Pepinova tvrdnja da se bolest proširila ne zahvaljujući seksualnoj razvratnosti afrikanaca nego europskim liječnicima.

Naime, u to doba europske kolonijalne sile slale su liječnike i ostalo medicinsko osoblje u afriku da pomognu lokalnom stanovništvu u borbi protiv raznih tropskih bolesti.

Masovna cijepljenja protiv bolest spavanja, tuberkuloze i gube pomogle su širenje AIDS-a, tada još apsolutno nepoznate bolesti, s jedne osobe na ostalu populaciju.

"Šanse da je lovac sam mogao uzrokovati epidemiju su iznimno male. Ali je vrlo izgledno da se cijepio protiv neke od tropskih bolesti, a pritom je virus HIV-a ostao na igli kojom je cijepljena neka druga osoba", rekao je dr. Pepin.

Prema dr. Pepinu AIDS se proširio svijetom tako što je lovac pojeo meso majmuna, nakon toga se cijepio šireći zarazu među malom populacijom, potom zbog razvoja prostitucije u veliki gradovima Afrike bolest se proširila kontinentom. Bolest je potom izvan Afrike prenijeo  jedan haićanski profesor 1960-ih godina, a nakon toga se AIDS transfuzijom proširio Haitijem, da bi 1980-ih godina zahvatila gay populaciju u Kaliforniji.
24.10.2011. 17:13:15
http://m.metro-portal.hr/kanadski-znanstvenik-otkrio-prvog-prijenosnika-aids-a/64759/