objavljeno 14.12.2021. 08:01:00
IZBOR

Kakve veze imaju Miss Universe i feminizam?

Na natjecanju Miss Universe navodno pobjeđuje najljepša. Ovoga puta su organizatori željeli pokazati da su feministi. No uvjeti za prijavu za natjecanje govore nešto drugo

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)

Ona treba biti samouvjerena i autentična, ona mora biti u stanju artikulirati svoje ambicije. To su samo neki od zahtjeva iz prijave za natjecanje za Miss Universe koje se 12. prosinca održalo u Izraelu - po 70. put. Čini se da se s takvim kriterijima ovo natjecanje želi predstaviti kao posebno feminističko.

Na svojoj internetskoj stranici Organizacija Miss Universe o sebi piše da je ona globalna i integrativna organizacija koja podržava „žene iz svih kultura i s različitim pozadinama". I da daje ženama mogućnost za ostvarenje njihovih ciljeva tako što skupljaju iskustva koja jačaju njihovo samopouzdanje i omogućuju postizanje uspjeha. No tko su te žene? Pogled na uvjete za sudjelovanje na natjecanju pokazuje: traže se isključivo mlade i neudane natjecateljice, bez djece.

Pobuna feministica

Mlade žene i feministice na društvenim mrežama prosvjeduju protiv te predodžbe da žene mogu biti uspješne i emancipirane tako dugo dok odgovaraju normama ljepote, nisu udane i nemaju djece. Tu se proteklih tjedana posebno isticala ženska grupa „Osez le feminisme" pod hashtagom #PasTaMiss („Nije tvoja misica").

Aktivistice za ženska prava u listopadu 2021. su podnijele tužbu protiv produkcijske tvrtke Endemol („Miss Francuske") zbog diskriminacije. Jer, i miss Francuske mora biti neudana i bez djece. „Zaustavite želju za kontroliranjem izgleda i ponašanja žena!" - zatražila je Alyssa Ahrabare, predsjednica te grupe za ženska prava. Prethodno su tri kandidatkinje ispale iz natjecanja jer nisu udovoljavale uvjetima za sudjelovanje. I francuska ministrica za žene Elisabeth Moreno nazvala je to natjecanje „nazadnim".

Ljepota (ne) poznaje starosnu dob

I iz SAD-a, zemlje porijekla natjecanja u ljepoti, pljušte kritike na račun uvjeta za sudjelovanje na natjecanjima poput Miss Universe ili Miss World. Tako je Raven Baxter, 28-godišnja stručnjakinja za molekularnu biologiju, na svom Twitteru objavila da je uvijek željela sudjelovati na nekom natjecanju za miss, ali da to nije moguće jer je - prestara. Ona je zato izrazila želju da se organizira natjecanje na kojem će moći sudjelovati svatko.

No problem je daleko dublji. Tako je britanska novinarka i feministica Laurie Penny kritizirala to što se djevojčice već od rođenja konfrontira s mišlju da moraju biti „lijepe". „Ja nisam ovdje kako bih diskutirala o tome što je lijepo, a što nije. Ja sam ovdje kako bih zapitala zašto se nas žene od rođenja tiranizira s obvezom da budemo lijepe", napisala je na Twitteru.

Ocjenjivanje ženskog tijela

I novozelandska pjevačica Lizzie Marvelly izrazila je na Twitteru svoje neslaganje s natjecanjima ljepote. „Ironično je upravo to što traže natjecanja ljepote: krivu predodžbu da ljudi imaju pravo prosuđivati o tijelu žena i o tome se očitovati", napisala je.

Mnoge mlade žene su uvjerene: onako kao što to piše u uvjetima za sudjelovanje na natjecanju za Miss Universe ili Miss World ne bi više trebala izgledati natjecanja ljepote u 21. stoljeću. One su se na društvenim mrežama založile za progresivniju i inkluzivniju sliku žene na natjecanjima ljepote. No očito je da su takve velike manifestacije još jako daleko od toga. Jer, natjecanje koje bi propagiralo feminizam izgleda drugačije. 

Piše: Sophia Prinzen/DW
14.12.2021. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/kakve-veze-imaju-miss-universe-i-feminizam/135592/