objavljeno 15.06.2018. 09:01:00
ZANIMLJIVO!

Kako žene utječu na macho muškarce?

Kada žene postanu šefice, muškarci u timu ponekad pokušavaju sabotirati njihov posao te nerijetko ne rade koliko bi radili da im je muškarac šef

Kako se mijenja dinamika?
Kako se mijenja dinamika? (Arhiva)

Muške firme, da ih tako nazovemo, nisu rijetkost, pogotovo na našim prostorima - macho tipovi obično završe kao šefovi ili barem neki voditelji, a ostatak ekipe ih sluša... sve dok u priču ne uvedemo - žene!

Naime, kad se u takvoj firmi počnu zapošljavati žene, muškarci počnu mijenjati svoje ponašanje i svoje rodne uloge, pokazuje istraživanje koje su zajedno proveli znanstvenici sa Sveučilišta kalifornija u San Diegu, Ekonomskog instituta u Oslu i Instituta za socijalna istraživanja u Stockholmu.

U svrhu istraživanja, oni su nasumce u neke od norveških vojnih kampova regrutirali žene, dok u druge nisu. 

"Suprotno očekivanjima, nismo pronašli niti jedan dokaz da integracija žena u muške timove, u ovom slučaju u vojsku, može povrijediti njihov ego ili ih pak odvratiti od služenja vojske. Naprotiv, mnogi su muškarci postali produktivniji u timovima u kojima su bile i žene", kažu autori studije.

"Shvatili smo da samo integracijom žena u muške skupine možemo mijenjati stereotipe. Naravno vrijedi i obrnuto - integracijom muškaraca u ženske skupine", dodaju autori. 

Potpuna integracija žena u radne zajednice možda je djelomično zaustavljena zbog preferencija žena i muškaraca za različite tipove radnih okruženja i želja žena za fleksibilnijim poslovima zbog obitelji i majčinstva. Daljnju integraciju koče samo rodni stereotipi, stoji u studiji. 

Živimo u svijetu u kojemu žene čine gotovo polovicu radne snage u razvijenim zemljama. 

Kada žene postanu šefice, muškarci u timu ponekad pokušavaju sabotirati njihov posao te nerijetko ne rade koliko bi radili da im je muškarac šef. 

Ne treba naglašavati i da su žene lošije plaćene za isti posao koji obavljaju njihovi muški kolege.

U svakom slučaju ovo istraživanje pokazalo je da se razbijanje predrasuda može vršiti jedino upornom integracijom žena u muško društvo. 

15.06.2018. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-zene-utjecu-na-macho-muskarce/112717/