objavljeno 04.10.2021. 15:01:00
MA DA?

Kako zabaviti mozak?

Prema novom istraživanju, osobe koje su prohodale najmanje 7500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga

Nemojte samo rješavati križaljke...
Nemojte samo rješavati križaljke... (Arhiva)

Mozak s godinama stari i sve lošije radi, a to je ono glavno što želimo zaustaviti - jer, naravno, treba nam i mozak i pamet. U tim situacijama obično krenemo rješavati križaljke, ići na kvizove i sve takve stvari, a pritom zaboravljamo na najbolju aktivnost... hodanje!

Vjerovali ili ne, američko znanstveno istraživanje pokazalo je da i umjerena fizička aktivnost može usporiti znakove starenja mozga.

Ljudski mozak s godinama uobičajeno se smanjuje i njegov volumen smanjuje se oko 0,2 posto godišnje do 60. godine života, a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je s kognitivnim problemima.

>> Vježbanje jača i mozak >>

Prema novom istraživanju, osobe koje su prohodale najmanje 7500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga u odnosu na osobe koje su prohodale manje od 7500 koraka dnevno.

Znanstvenici procjenjuju da je svaki dodatni sat lagane tjelesne aktivnosti povezan s 1,1 godina manje starenja mozga iako upozoravaju da zbog mladosti ispitanika možda procjene nisu točne.

Također su uočili da veza između razine aktivnosti, broja koraka i volumena mozga nisu konzistentne, a male koristi sustavno su uočene tek kod najvećih razina napora.

>> Sjajne vježbe za mozak >>

Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 2354 sredovječnih dobrovoljaca kojima je mjerena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetske rezonancije procijenjen je volumen njihova mozga u odnosu na volumen lubanje.

04.10.2021. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-zabaviti-mozak/134469/