Kako uspješno usporiti starenje?
Svi bi bili mladi i lijepi, a ne bi jeli prave stvari nego samo poslastice... e pa, ne ide vam to tako...

Ako želite usporiti starenje, jedna od glavnih stvari je - prehrana. Naime, hrana bogata određenim hranjivim tvarima može potaknuti proizvodnju kolagena, zaštititi elastin i poboljšati elastičnost kože, čime pomaže u očuvanju mladolikog izgleda. Iako ne postoji čarobna namirnica koja može zaustaviti starenje, neke od njih mogu znatno pridonijeti zdravlju i izgledu kože.
U nastavku donosimo sedam ukusnih i hranjivih namirnica koje djeluju iznutra i podržavaju zdravije starenje te čvršću, glatkiju i sjajniju kožu, prema savjetima stručnjaka koji su popis namirnica podijelili za SheFinds.
Borovnice - borovnice su bogate antioksidansima, osobito vitaminom C i antocijaninima, koji neutraliziraju slobodne radikale odgovorne za oštećenje stanica i ubrzano starenje. Ove bobice podržavaju proizvodnju kolagena i pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, kožu održavaju smirenom, čistom i blistavom. Mogu se dodavati u smoothie napitke, jogurte ili jesti samostalno.
Brazilski oraščići - ova vrsta orašastih plodova jedan je od najboljih prirodnih izvora selena, minerala koji štiti kožu od oksidacijskoga stresa, pomaže u očuvanju elastičnosti i sprječava preranu pojavu bora. Osim toga, brazilski oraščići bogati su zdravim mastima i vitaminom E, što dodatno doprinosi mekoj i hidratiziranoj koži.
Krastavci - krastavci sadrže preko 90 posto vode, zbog čega su odlični za hidraciju organizma i kože. Uz to bogati su silicijem, mineralom koji potiče proizvodnju kolagena i čini kožu čvrstom i elastičnom. Također djeluju protuupalno i mogu pomoći u smanjenju natečenosti. Mogu se jesti sirovi, dodavati u salate ili vodu za dodatnu svježinu.
Mrkva - mrkva sadrži velike količine beta-karotena, biljnoga pigmenta koji se u tijelu pretvara u vitamin A, koji je ključan za obnovu stanica kože, prevenciju suhoće i zaštitu od oštećenja izazvanih suncem. Osim što je korisna za kožu, mrkva je i ukusna, a može se jesti sirova, kuhana, u juhama, salatama ili varivima.
Sjemenke bundeve - male, ali iznimno hranjive, sjemenke bundeve sadrže cink, mineral ključan za obnovu kože, kontrolu lučenja sebuma i sintezu kolagena. Osim cinka sadrže i vitamin E te omega-3 masne kiseline koji kožu održavaju hidratiziranom i zdravom. Jednostavno ih je uključiti u prehranu kao međuobrok ili dodatak jelima.
Sjemenke šipka - sjemenke šipka obiluju vitaminom C i polifenolima, moćnim antioksidansima koji smanjuju upale, potiču sintezu kolagena i štite stanice kože od štetnih utjecaja sunca i zagađenja. Osim što su ukusne, sjemenke šipka su i vizualno atraktivne te ih je lako dodati u zobene pahuljice, jogurt ili salatu.
Tamna čokolada - tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (najmanje 70 posto) bogata je flavonoidima, antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju kože, štite od UV zraka i pomažu u održavanju vlažnosti i glatkoće kože. Dakle, s vremena na vrijeme možete uživati u desertu koji vam koža neće zamjeriti.
I da, tamna čokolada je prava stvar ;)