objavljeno 16.03.2020. 11:01:00
SAVJETI

Kako treba provoditi dijetu?

Dijeta ne smije biti odricanje i konstantno suzdržavanje od hrane koju volimo već je cilj naučiti pravilno se hraniti, ali i dalje u toj hrani uživati

Kako odabrati najbolju dijetu?
Kako odabrati najbolju dijetu? (Arhiva)

Dijeta je u ovo doba jedan od najpretraživanijih pojmova na internetu - proljeće je na vratima i treba se dovesti u red, preciznije skinuti višak kilograma nakupljenih preko zime. No, istovremeno treba pomno odabrati dijetu kako ne bi vratili kilograme odmah nakon što je završimo....

Kako bi došlo do redukcije tjelesne mase, moramo se vratiti jednostavnoj formuli energetske ravnoteže. Želimo li smršavjeti trebali bismo biti u minusu s kalorijama, odnosno potrošiti više kalorija, nego što ih unosimo. 

Važno je napomenuti da redukcija nije samo korekcija unosa kalorija. Isto kao što mršavi izgled ne znači odmah i dobro zdravlje. Svaki oblik prehrane pa tako i redukcijski mora zadovoljavati nutritivne potrebe pojedinca odnosno adekvatan unos ugljikohidrata, masti, vlakana, bjelančevina, vitamina, minerala i vode.

Većina popularnih redukcijskih dijeta temelji se isključivo na kalorijskom deficitu i odricanju od uživanja u hrani.

Dijeta ne smije biti odricanje i konstantno suzdržavanje od hrane koju volimo već je cilj naučiti pravilno se hraniti, ali i dalje u toj hrani uživati bez zanemarivanja psihosocijalnog aspekta hrane. 

Upravo u tom odricanju od svega što nam je fino i što volimo jesti leži i neuspješnost većine takvih dijeta i vrlo brzi povratak na stare, nepravilne prehrambene navike. Kvalitetna redukcija tjelesne mase ne provodi se naglo već postepeno, za svakog pojedinca individualno uz praćenje i savjetovanje s nutricionistom. 

Na taj način možete biti i ostati fit, ali i zdravi i sretniji zbog svog novog izgleda.         

16.03.2020. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-treba-provoditi-dijetu/124405/