objavljeno 25.01.2016. 09:04:57
SAVJETI

Kako treba pripremati povrće?

Povrće nerijetko samo ubacimo u vodu i kuhamo do neprepoznatljivosti, no istraživanje je pokazalo da je to potpuno pogrešan način

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je tajni sastojak
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je tajni sastojak (Shutterstock)

Povrće bi trebalo biti sastavni dio svakodnevne prehrane, to su pokazala mnoga istraživanja, no ovo najnovije provedeno u Španjolskoj odgovara na pitanje - kako ga ispravno pripremiti.

Naime, nije rijetkost da povrće ne shvaćamo dovoljno ozbiljno i samo ga ubacimo u vrelu vodu i kuhamo gotovo do neprepoznatljivosti, a zapravo bismo ga trebali pržiti na ekstra djevičanskom ulju.

Podaci znanstvenika sa sveučilišta u Granadi pokazuju kako je nakon prženja na ekstra djevičanskom maslinovom ulju u povrću zabilježena veća prisutnost antioksidansa nego nakon kuhanja u vodi.

U ranijim studijama je veći unos antioksidansa povezivan s manjim rizikom za bolesti poput dijabetesa ili raka.

Novi nalazi se temelje na analizi prisutnosti antioksidansa u nizu vrsta povrća karakterističnih za mediteransku prehranu.

Znanstvenici vjeruju kako prženjem na ekstra djevičanskom maslinovom ulju dio antioksidansa iz ulja završi u tako pripremljenom povrću.

25.01.2016. 09:04:57
http://m.metro-portal.hr/kako-treba-pripremati-povrce/96159/