objavljeno 11.07.2013. 08:01:00
UN PITA VATIKAN

Kako ste kaznili svećenike pedofile?

Vatikan je prvi puta pozvan dati detaljna objašnjenja Ujedinjenim narodima o seksualnim zlostavljanjima i nasilju nad djecom u okrilju Crkve

Vatikan mora odgovoriti na neugodna pitanja
Vatikan mora odgovoriti na neugodna pitanja (Arhiva)

Kao i sve članice UN-ove Konvencije o pravima djece, Sveta Stolica mora redovno odgovarati o svojim postupcima pred stručnjacima UN-a. Prema proceduri stručnjaci UN-a su u ponedjeljak objavili popis pitanja na koje Vatikan treba 'po mogućnosti' odgovoriti do 1. studenoga. Sveta Stolica će zatim dati iskaz pred UN-om u siječnju 2014. u Ženevi.

Prvi puta su detaljna pitanja o toj temi postavljena Vatikanu, rekla je u srijedu jedna glasnogovornica odbora, prenosi AFP. Prema popisu pitanja koje je sastavio Odbor za prava djece, od Vatikana se traže detaljnije informacije o svim slučajevima zlostavljanja, nakon što je Sveta Stolica priznala svećenička seksualna zlostavljanja djece.

UN želi znati koje je mjere Crkva poduzela u kažnjavanju odgovornih za seksualna zlostavljanja djece. Stručnjaci također žele znati što je Vatikan učinio da niti jedan član svećenstva optužen za pedofiliju ne bude u kontaktu s djecom i o mjerama podrške žrtvama.

Stručnjaci namjeravaju saznati je li Crkva ušutkala neku seksualno zlostavljanu djecu. Oni žele znati koje su mjere poduzete za osudu i sprječavanje tjelesnih kazni koje su primjenjivale neke katoličke školske ustanove, kao i koji su postupci poduzeti kako bi se izbjegla diskriminacija u obrazovanju među spolovima u vjerskim školama.

Nadalje UN je tražio od Vatikana da istraži optužbe za mučenje i druge degradirajuće postupke u Irskoj između 1922. i 1996. nad tisućama mladih djevojaka i žena koje su iskorištavane u praonicama. U tim ustanovama koje su vodile časne sestre, a država ih podupirala, djevojke su zapravo tretirane kao roblje, fizički zlostavljane i eksploatirane sve do 1996., kada je i posljednja ustanova takve vrste zatvorena. To su bile žene koje su zatrudnile izvan braka i kojima su djeca nakon porođaja bila oduzeta.

Posljednjih godina nekoliko zemalja, među kojima Belgija, Austrija, Njemačka i Sjedinjene Države su razotkriveni brojni pedofilski skandali u okrilju Crkve. U travnju je papa Franjo tražio odlučne odgovore na skandale zlostavljanja koje su počinili članovi svećenstva i precizirao je problem pedofilije. Tada je argentinski papa javno govorio o zlostavljanjima koja je desetljećima trpjelo tisuće djece.

11.07.2013. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-ste-kaznili-svecenike-pedofile/79205/