objavljeno 06.11.2009. 14:06:37
rješenje problema

Kako starije ljude približiti novim tehnologijama

Psiholozi su istražili kako web dizajneri malim promjenama mogu starijoj populaciji olakšati upotrebu kompjutera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Svakog dana zasipani smo nekim novim tehnološkim dostignućima koja nam olakšavaju dostupnost i pristup informacijama. No, iako je mlađima lakše pratiti takve trendove, za stariju je populaciju to mnogo teže.

Psiholozi Neil Charness i Walter R. Boot sa Sveučilišta u Floridi predložili su kako to promijeniti u studiji objavljenoj u Current Directions in Psychological Science, časopisu američke Asocijacije za psihologiju.

Oni tvrde da je za rješavanje tog problema najvažnije usvojiti principe koji su prilagođeni određenoj dobi. Postoji nekoliko problema vezanih uz dob koji utječu na upotrebu tehnologije, kao što su problemi s vidom, sluhom, motorikom i kognicijom.

Starije osobe slabije percipiraju boje i smeta im bliještanje. Teže podnose jake zvukove i više im smeta buka u pozadini. Također, smanjuje im se kapacitet memorije i sposobnost koncentracije, a treba im dvostruko više vremena kako bi nešto naučili.

Psiholozi zato web dizajnerima savjetuju da izbjegavaju pozadine koje nisu u kontrastu s tekstom, da koriste veći font slova, smanje 'skrolanje' na najmanju moguću mjeru, te da pruže pomoć u navigaciji. Preporučaju im i da odu na tečaj koji uzima u obzir i promjene u percepciji i kogniciji koje se javljaju u starijoj dobi.

Autori studije objašnjavaju da će ove promjene ublažiti stres koji izaziva učenje i korištenje novih tehnologija. Ipak, teškoće se ne mogu u potpunosti ukloniti jer tehnologije će se i dalje brzo razvijati. Promjene u web dizajnu mogu povećati razinu upotrebe informacijskih tehnologija, ali uvijek će postojati prepreke u novijim tehnologijama koje se stalno ukomponiraju u one prijašnje.

Ipak, znanstvenici napominju da se i ovim malim promjenama može puno postići.

06.11.2009. 14:06:37
http://m.metro-portal.hr/kako-starije-ljude-pribliziti-novim-tehnologijama/25870/