objavljeno 06.06.2011. 12:41:00
SKANDAL

Kako spasiti FIFA-u: PR vodič Maxa Clifforda

"Da je usred Trećeg svjetskog rata on (Sepp Blatter) bi negirao da se rat uopće vodi", kazao je PR guru Max Clifford

Sepp Blatter
Sepp Blatter (Getty Images)

U trenutcima kada je potrebno ublažiti loš publicitet, za to vjerojatno ne postoji bolja osoba od Maxa Clifforda.

Ovaj 68-godišnji Britanac je najpoznatiji PR konzultant na svijetu, čuven po svojoj stručnosti u rješavanju škakljivih problema klijenata povezanih s nogometaškim svijetom Premiershipa. Također je zastupao nekoliko kontroverznih poznatih osoba poput O. J. Simpsona te Franka Sinatre i Simona Cowella.

Gotovo šest mjeseci nakon stalnih medijskih i unutarnjih iznošenja optužbi za korupciju i pada krovne nogometne organizacije FIFA-e na dno dna u smislu reputacije, CNN je upitao prvaka među PR stručnjacima i guruima kako bi popravio narušeni ugled spomenute institucije.

Na što ste pomišljali dok ste nedavno gledali Seppa Blattera na konferenciji za tisak?

Nije teško vidjeti u čemu je problem. Postoji samo jedna osoba koja je važna, koja kontrolira FIFA-u, a to je Sepp Blatter. A on očito misli da nema nikakvih problema. Njegov iskaz na konferenciji je bio nevjerojatno predvidljiv. Drugim riječima, nisam očekivao da će išta drugo reći od onoga što je rekao. Da je usred Trećeg svjetskog rata on bi negirao da se rat uopće vodi. Štogod Vi mislili tkogod da je odgovoran, FIFA je u središtu najvećeg skandala u svojoj povijesti, a Blattera se kritizira i iznutra i izvan nogometnih sfera diljem svijeta. Njegovo me ponašanje podsjetilo na malenog čovjeka koji stoji usred monsuna samo s kišobranom. Svi oko njega su smočeni, sve je poplavljeno, ali on je u redu. Njemu je dan sjajan: ništa nije u krivu.

Vi imate iskustva u zastupanju nekih ne baš popularnih klijenata. Što biste savjetovali Seppu Blatteru osobno, te FIFA-i općenito kako bi popravili svoj ugled?

Kad bih ja savjetovao FIFA-u o tome što sljedeće učiniti, rekao bih nešto vrlo jednostavno. Morate se suočiti s problemima. FIFA se mora zapitati: „Kakve su to optužbe? Koji je najbolji način da pronađemo krivca i odredimo tko je nevin?" Ako ne možete odgovoriti na tako jednostavna pitanja, nema te nikakve šanse. Tada ne sazivate konferenciju za tisak i ne obraćate se medijima. Ako nemate odgovore, zaboravite na konferencije te vrste.

Max Clifford

A Blatter?

Kad bih njega savjetovao (a iskreno ne bih to činio), rekao bih mu da mora doći do zaista neovisne istrage ako misli zadržati poštovanje bilo koje vrste. FIFA mora dokazati da je istražuje najnepristranije i najobjektivnije istražno tijelo koje se ne može podmititi, bilo ono UN ili netko drugi. Mora se pobrinuti da je sve, baš svaki komad dokaza dostupan svakoj osobi. Jer FIFA će eventualno shvatiti da moraju dokazati svijetu kako sva ta strašna povezivanja nisu istinita. Skandal sad već predugo traje, predubok je preširok i daleko seže.

Zatim, koja bi osoba trebala voditi istragu? Ako vam je stalo do svojeg imena i poštovanja -  a nitko iznutra nema nikakvo poštovanje prema FIFA-i tako da se ne može provesti interna istraga - to mora biti osoba koja izaziva poštovanje. Čisto kao primjer: imate Henryja Kissingera, Billa Clintona pa čak i Tonyja Blaira, nekoga tko je svjetski poznat državnik koji radi za UN. Potreban je netko u nadilazi sumnju, netko tko je zainteresiran isključivo za apsolutnu istinu i koji nema neki drugi osobni interes. Taj čovjek mora imati tim ljudi koji su sposobni, poštovani i koji imaju određeni kredibilitet. FIFA mora otvoriti sva svoja vrata.

Piše: CNN/MWN/Metro portal
06.06.2011. 12:41:00
http://m.metro-portal.hr/kako-spasiti-fifa-u-pr-vodic-maxa-clifforda/59787/