objavljeno 04.03.2012. 18:04:40
GDJE SIII!!!

Kako se sjetiti gdje ste ostavili potrebne stvarčice

Koliko ste puta razbacivali stvari po kući pokušavajući pronaći ključeve od auta ili novčanik, a već ste trebali krenuti

Oblijepiti se papirićima jedan je od lošijih načina pamćenja
Oblijepiti se papirićima jedan je od lošijih načina pamćenja (Shutterstock)

Glavni razlog zaborava je, naravno, višak obaveza koje nam okupiraju mozak i sprječavaju pamćenje automatiziranih radnji: zaključavanja automobila, isključivanja glačala ili gašenja svjetla. Prevelika količina stresa nam smanjuje sposobnost razmišljanja i pamćenja, no, slušanje glazbe ili meditacija mogu hormone ponovno dovesti na normalne razine, pokazala je studija tvrtke Avery na dvije tisuće ispitanika.

Sve aktivnosti koje vas opuštaju blagotvorno djeluju na pamćenje, a među najčešćim uzrocima zaborava su svađe, koje vam potpuno zaokupe um, povise razinu hormona stresa i jednostavno vas natjeraju da zaboravite što ste još trebali napraviti.

Kako biste bili sigurni da ste neku automatiziranu radnju stvarno i napravili, jednostavno to izrecite na glas, primjerice: "Isključila sam štednjak". Jednako tako ponovite sami sebi gdje ste ostavili ključeve, torbu, novčanik, daljinski od televizora i sve ono što obično ostavljate unaokolo.

Na jednak se način možete prisjetiti svega što trebate napraviti ako napravite mentalni podsjetnik izgovorivši to čega se želite sjetiti na vrijeme: Sjeti se kupiti mlijeko u dućanu. Naravno, rečenica treba biti afirmativna poput navedene, jer ako započnete s "Ne zaboravi ...", najveća je vjerojatnost da ćete upravo to i napraviti.

Imena osoba ponovite u sebi nekoliko puta, a PIN-ove, lozinke i slične "gluposti" koje morate pamtiti uvijek vežite uz nešto prepoznatljivo (uz, naravno, brigu da to ne bude toliko prepoznatljivo da ga može provaliti i susjedov klinac), jer mozak jednostavno nije napravljen da bi pamtio takve podatke.

Mozak treba svakodnevno zaposliti nečim izazovnim i kreativnim kako se ne bi ulijenio, a i priroda ima u rukavu par aduta koji mogu pomoći - sok od naranče i zeleno povrće puno antioksidansa poput raznih bobica, špinata i brokule, kao i omega-3 masne kiseline tu su kako bi naš mozak održale zdravim i spremnim na pamćenje.

 

04.03.2012. 18:04:40
http://m.metro-portal.hr/kako-se-sjetiti-gdje-ste-ostavili-potrebne-stvarcice/68828/