objavljeno 09.06.2017. 11:34:21
PRIPAZITE

Kako se NE odgajaju djeca

I dok neki tvrde da se psihopati rađju, nova norveška studija pokazuje da na nastanak psihopata utječu roditelji, odnosno njihov odnos s djecom.

Dobro pazite što radite s djecom
Dobro pazite što radite s djecom (Arhiva)

Odgoj djece zahtjevan je zadatak za svakog roditelja, ma koliko ih imao, a već i male pogreške na tom putu mogu zauvijek promijeniti djecu i pretvoriti ih u ljude kakve ne bismo željeli sresti ni u mraku, a bogami ni usred dana.

Naime, znanstvenici s norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju otkrili su što utječe na to da djeca izrastu u kriminalce i psihopate - osobe koje pate od teškog psihičkog poremećaja, ne poznaju empatiju te manipuliraju ljudima.  

Do otkrića su došli intervjuirajući zatvorenike osuđene za teška kaznena djela te analizirajući istraživanja provedena na ovu temu unatrag 30 godina.

I dok neki tvrde da se psihopati rađju, nova norveška studija pokazuje da na nastanak psihopata utječu roditelji, odnosno njihov odnos s djecom.

Ispostavilo se da su osobe koje su postale psihopati i zločinici, u djetinjstvu imale potrebu za bliskošću koja nije ostvarena. Bili su psihički ili fizički zlostavljani i zanemarivani. 

Norveški znanstvenici došli su do zaključka da roditelji svojim ponašanjem utječu na to da im djeca postanu psihopati. Opasnost postoji ukoliko se u odgoju ide u krajnosti, upozoravaju psiholozi. 

"Psihopati su kao djeca živjeli u obiteljima u kojima su bila ili potpuno zanemarivanaili pod strogom kontrolom", objasnila je autorica studije dr. Aina Gullhagen.

09.06.2017. 11:34:21
http://m.metro-portal.hr/kako-se-ne-odgajaju-djeca/105451/