objavljeno 26.12.2019. 18:01:00
SAVJETI

Kako sačuvati kolače do Nove godine

Obično nam ostaju velike količine slatkog nakon Božića, a neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produljiti do novogodišnje proslave

Mogu li stajati?
Mogu li stajati? (Shutterstock)

Kolači nam ostaju nakon proslave Božića, a neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produljiti do novogodišnje proslave.

Za neke je to nemoguća misija, no za druge je moguće uz nekoliko savjeta.

Hrskavi kolačići - ne podnose vlagu, točnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporuča ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Kolači od dizanog i lisnatog tijesta - najbolje je zamrznuti. Prije spremanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u hladnjaku pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod ništice.

Kremasti kolači - ne preporučuje se držati ih u hladnjaku duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odmrznu na sobnoj temperaturi

Prhki keksi s punjenjem - moraju biti sočni, pa ih je najbolje čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke. Oni djeluju poput ovlaživača koji produljuju rok svježine kolača.

Dobar tek na proslavi Nove!

26.12.2019. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-sacuvati-kolace-do-nove-godine/122754/