objavljeno 10.01.2011. 23:59:13
DOBAR SAVJET

Kako rezati luk bez suza

Svi koji vole kuhati radije bi da netko drugi umjesto njih nareže luk - ali luk se može uspješno narezati i bez suza

Fotografija vijesti

Sirovi luk proizvodi kemijsko isparavanje koje se u zraku pretvara u sumpornu kiselinu koja iritira suzne žljezde i proizvodi suze. Međutim, sve se to može ublažiti pomoću malih trikova:

1. Držite luk u hladnjaku pola sata prije rezanja. Isparavanje će biti znatno blaže ako je luk hladan - podsjetite se samo kako smeće više smrdi ljeti nego izimi.

2. Ostavite rezanje korijena luka za sam kraj jer se u njemu nalazi najveća koncentracija sumpora koji iritira sluznicu.

3. Režite luk vrlo oštrim nožem. Brzi, oštri pokreti nožem manje stišću tijelo luka i tako se smanjuje otpuštanje iritirajućeg isparavanja. Naravno, oštrim ćete nožem brže izrezati luk i tako smanjiti vrijeme kojim se izlažete iriticaiji.

4. Otvorite prozor i zapalite mirisnu svjećicu u blizini mjesta gdje režete luk. Plamen svijeće privući će isparavanje koje uzrokuje suze i smanjiti količinu supstance koja cirkulira zrakom.

10.01.2011. 23:59:13
http://m.metro-portal.hr/kako-rezati-luk-bez-suza/53887/