objavljeno 17.07.2015. 14:39:00
UFF

Kako rashladiti dom po ovim vrućinama

Živa u termometru se penje do bolesnih visina, pa evo nekoliko korisnih savjeta kako rashladiti svoj dom

Klima nije jedini način rashlađivanja
Klima nije jedini način rashlađivanja (Arhiva)

Nekoliko sitnih promjena može ohladiti vaš dom i bez klimatizacijskog uređaja:

1. Jednostavna "napravi sam" klima može vam pomoći ohladiti se: jednostavno stavite vrećicu leda u metalnu zdjelu, a zatim postavite ventilator koji će puhati preko leda.

2. Stropni ventilatori mogu biti vaši najbolji prijatelji tijeko ljeta. Neka se vrte u smjeru kazaljke na satu. To omogućuje privlačenje hladnijeg zraka.

3. Kuhanje tijekom ljeta može vaš stan izuzetno zagrijati. Zato probajte češće koristiti vanjski roštilj ili jedite više laganih salata i sendviča.

4. Sunce i vrućina često prže kroz prozore i toplina izravno ulazi u stan. Probajte tijekom dana imati spuštene zastore ili roletne pa će vrućina manje prodirati.

5. Koristite prirodne raslađivače. Ukoliko živite u kući i imate dvorište, zasadite drveće i bilje koje će vas zaštititi od vrućine.

6. Eliminirajte izvore topline u svom domu. Isključite velike potrošače struje kad vam ne trebaju. Zamijenite žarulje onima koje su štedljivije. Automobil nemojte parkirati u garažu dok se motor automobila ne ohladi.

7. Ako postoji išta gore od vruće kuće onda je to vruća i zagušljiva kuća. Razmislite o instalaciji dodatnih vrata koji će vas sačuvati i od topline.

17.07.2015. 14:39:00
http://m.metro-portal.hr/kako-rashladiti-dom-po-ovim-vrucinama/92880/