objavljeno 24.03.2018. 11:15:00
SAVJETI :)

Kako produžiti trajanje cvijeća u vazi

Kada dobijete cvijeće il ga sami sebi kupite, odrežite mu peteljke kako bi cvijeće moglo u potpunosti apsorbirati hranjive sastojke iz vode

Evo savjeta
Evo savjeta (Arhiva)

Cvijeće obično držimo u vazi - sretni smo kad ga dobijemo, nalijemo vode u neku lijepu vazu koje inače stoje daleko od očiju i... čekamo da uvene, zapravo.

No, ako se samo malo potrudite, buket cvijeća koji ste dobili može vam potrajati i dva tjedna prije nego što ga bacite - a to je prilično cool, stoga, evo savjeta:

Kada dobijete cvijeće il ga sami sebi kupite, odrežite mu peteljke kako bi cvijeće moglo u potpunosti apsorbirati hranjive sastojke iz vode. Naime, dno peteljke gdje je cvijeće rezano, brzo se sasuši i zatvori pa hranjive tvari ne mogu prodrijeti u biljku.

Pritom koristite oštre škare namijenjen za orezivanje cvijeća, a ako ih nemate poslužit će i ošar nož. Rez mora biti jasan i uredan kako ne bi oštetio biljku te mora biti pod kutem. Naravno, cvijeće odmah stavite u vodu, a ona bi trebala biti mlaka i barem malo odstajala.

Lišće ne smije biti u vodi, već samo stabljika. Vodu treba redovito mijenjati i paziti da ne bude previše hladna.

A sada, trikovi - komadić ugljena u vodi spriječit će razvoj neugodnih mirisa, a držanje vaze podalje od jabuke i ostalog voća produžit će mu rok trajanja.

Uz to, buket niti slučajno nemojte izložiti suncu, a kad mijenjate vodu, stavite u nju malo šećera ili soka od limuna što će također produžiti trajnost buketa. Ni pod razno oboje, napravit ćete limunadu koja će ubiti cvijeće.

Jednako tako, slobodno kapnite par kapi octa ili votke u vodu, to će ubiti bakterije koje razvijaju mirise i skraćuju vrijeme trajanja buketa.

24.03.2018. 11:15:00
http://m.metro-portal.hr/kako-produziti-trajanje-cvijeca-u-vazi/111070/