objavljeno 18.08.2012. 10:49:00
BEZ ŽURBE

Kako pravilno kušati vino

Vino je piće koje se ne kupuje nasumično - posvetite njegovom odabiru malo vremena i truda i naučite ga kušati. Nepce će vam biti iznimno zahvalno

Kako pravilno kušati vino
Kako pravilno kušati vino (Shutterstock)

Volite vino općenito, ali niste sigurni kako znati koje je najbolje za vaše nepce. Jedini način da to otkrijete je, naravno, da ga kušate. Priliku za degustaciju imate u brojnim vinarijama, festivalima hrane i pića, raznim gastronomskim priredbama, restoranima i tako dalje. Ali svaki dobar kušač mora imati nekoliko stvari na umu ako želi na najbolji mogući način testirati vino:

Uvijek koristite prikladnu čašu za vino koja je dizajnirana da daje najviše od tog pića. Korištenje čaša za sok ili druga pića će vam pokvariti doživljaj i nećete steći potpunu sliku o bukeu.

>> Crni vino čisti zube

Natočite vino u čašu. Odmah nakon toga pomirišite vino da biste miris mogli usporediti s mirisom nakon što ga kružno promućkate. Nemojte se ustručavati gurnuti nos u čašu. Tako ćete moći prepoznati jače arome i lakše ćete provjeriti je li vino pokvareno.

Ukupna kvaliteta vina određuje se i vizualnim pregledom vina u čaši i davanjem pozornosti tome kako se njegova boja mijenja od središta čaše prema rubovima. Da biste vidjeli pravu boju i bistrinu, držite čašu ispred svijetle površine. Crna vina s vremenom gube boju i prelaze u smećkaste nijanse dok bijela vina s vremenom postaju tamnija.

>> Kuhano vino - recepti i činjenice

Ako želite intenzivnije osjetiti jaču aromu vina, stavite čašu na stol te brzim kružnim pokretima napravite vrtlog u čaši. Pazite da ne prolijete vino prilikom ovog zahvata - njime se oslobađa kisik i ujedno jače arome.

Nakon toga provjerite tragove slijevanja vina po rubovima čaše. Tako ćete odrediti viskozitet vina - što su više izraženi tragovi to je vino veće viskoznosti i ima više alkohola.

>> Crno vino usporava starenje organizma

Ponovno pomirišite vino i pokušajte identificirati mirise koje osjećate.

Gucnite malo vina iz čaše, ali ga nemojte progutati. Prvo mućkajte vino u ustima preko svih osjetila okusa. Trebali biste odrediti slatkoću, slanoću, trpkost, gorčinu te čvrstoću vina. Napućenim usnicama (kao da morate ljubiti svoju tetu u obraz), uvucite zrak kroz usta i izdahnite kroz nos. Usisavanjem zraka dovodite arome od vina u nos gdje ih možete temeljito odrediti. Sada slobodno progutajte vino. Ponovno malo gucnite i uvucite zrak zajedno sa gutljajem. Učinite to kao da mljackate. Tako ćete osjetiti razlike u okusu i teksturi.

>> Biste li vi pili bezalkoholno vino?

I to je to! Sada možete otići u trgovinu po neki dobar sir i pravac u vinski podrum.

Izvor: Savjeti-hr.com

18.08.2012. 10:49:00
http://m.metro-portal.hr/kako-pravilno-kusati-vino/48712/